Gasztro

Minél több kávét iszol, annál tovább élsz

Eddig leginkább a mértékletes kávéfogyasztással járó egészségi előnyökről beszéltek a szakértők, de egy új kutatás arra jutott, hogy több kávé többet segít.

A kávézással csökken az idő előtti halálozás esélye, és az sem igazán számít, mennyit iszunk belőle, illetve hagyományos vagy koffeinmentes változatot választunk – derült ki az egy új kutatásból, amely félmillió 38 és 74 év közötti ember kávézási szokásait vizsgálta.

Az eredmények szerint a kávéfogyasztók átlagosan tovább élnek, de volt egy meglepőbb megállapítás is. Akik sok kávét isznak, tovább élnek, mint akik keveset vagy ritkán kávéznak. Igaz, a kutatás összefüggést mutatott ki, nem ok-okozati kapcsolatot – írja a Hvg.hu.

Azoknál, akik napi egy csészével isznak, 8 százalékkal csökken az idő előtti halál esélye. Napi hat csészénél ez 16 százalékra emelkedik, bár a nyolc vagy több kávét fogyasztóknál ez 14 százalékra csökken. A hatás azonban a koffeinmentes kávéval is jelentkezik.

Persze terhes nőknek nem ajánlott a kávé, a cukor és tejszín pedig a kávé szinte összes kedvező egészségi hatását lenullázza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top