Főzhetünk is, persze, de ami sokkal fontosabb, hogy süthetünk! A következő, különböző ízekkel töltött tésztabatyut mindenképpen próbáld ki, akár a családnak, akár vendégváró falatoknak jó találat lehet.
Hozzávalók (8 adag)
30 g liszt
2 csomag leveles tészta
55 g krémsajt
1 evőkanál cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
Piros bogyós töltelék
40 g málna
35 g áfonya
1 evőkanál cukor
½ evőkanál citromlé
½ teáskanál citromhéj
Csokoládés-banános töltelék
75 g Nutella
1 felszeletelt banán
Almás pite töltelék
½ zöld alma
1 evőkanál barna cukor
⅛ teáskanál fahéj
1 tojás, 1 evőkanál vízzel vagy tejjel felverve
Máz
120 g porcukor
1 evőkanál tej
¼ teáskanál vaníliakivonat
Enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztalapokat 23×30 centis négyszögekre, majd egyszer hosszában és kétszer keresztbe hajtsd félre az egyiket. Ezután tedd át a tésztát egy sütőlappal kibélelt tepsibe, és hajtsd ki. 8 adagnyi tölteléket kell rákenned, minden ízből 2-2-t.
Közben egy kis tálban keverd össze a krémsajtot, a cukrot és a vaníliát, amíg teljesen sima nem lesz. Utána jöhet a piros bogyós töltelék. Ehhez szintén egy kis tálban nyomkodd szét egy villával a málnát, majd add hozzá az áfonyát, a cukrot, a citromlevet és a citromhéjat, és jól keverd össze az egészet. Ha kész, tegyél ki belőle két adagot a tésztára, egyet felülre, egyet alá. Ügyelj arra, hogy még 6 adagnyi hely maradjon a tésztán. Ezután még két helyre kend rá a Nutellát, és tegyél a tetejükre felvágott banánszeleteket. A következő két helyre a krémsajtos keveréket kend rá, majd szórd meg szamócával a tetejüket. Az utolsó két részre almaszeleteket tegyél, és szórd meg őket barna cukorral és fahéjjal.
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Egy kis tojássárgájába mártott ecsettel kend át a tésztát a szélein és a töltelékek közötti részeken, majd borítsd rá a félretett, másik tésztalapot, és nyomkodj finoman mintákat az ujjaiddal minden töltelék körül. A külső széleken villával készíts mintázatot. Kend meg a tészta tetejét is a tojássárgával, majd süsd 25 percig a tésztát. A máz elkészítéséhez egy közepes tálban keverd össze a porcukrot, a tejet és a vaníliát. Az elkészült batyukat hagyd 5 percig hűlni, majd díszítsd őket a mázzal.
A recept videója a Tasty oldalán tekinthető meg.