Nemcsak a reggelit, de az ebéd több variációját és a vacsorát is elhoztuk nektek ebben a szuper hétvégi menüben. Kedvetekre válogathattok a jobbnál jobb fogások közül, de ami a legfontosabb, hogy ezeket az is elkészítheti, aki egyébként nem egy konyhatündér. A tápláló leves és a főétel után persze édességről is gondoskodtunk, és szinte biztos, hogy osztatlan sikert arat majd.
Diós-gyümölcsös zabkása
Hozzávalók 2 adaghoz:
(1 bögre = 2 dl)
- 1,5 bögre zabpehely
- 2/3 bögre mandulatej
- ½ bögre víz
- 1 bögre erdei gyümölcs
- 4-5 szem dió
Extra feltétként tehetünk még rá:
- reszelt mandulát
- banánt felkarikázva
- bármilyen gyümölcsöt
Öntsük a zabpelyhet, a mandulatejet és a vizet egy lábasba, és melegítsük. Fakanállal vagy kézi habverővel addig keverjük a masszát, ameddig kicsit össze nem sűrűsödik és „rottyan” egyet. A kész kását tegyük két kisebb tálba, és tegyük rá az erdei gyümölcsöket, a diót és a tetszőleges extra feltéteket.
Tésztás bableves
Hozzávalók:
- 30 dkg szárazbab (beáztatva)
- 15 dkg húsos füstölt szalonna
- 1 fej hagyma
- 1 szál fehérrépa
- 2 szál sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 3-4 ek. sűrített paradicsom (konzerv)
- 2 ek. szárított zsályalevél
- 1 tojás
- 10 dkg durumliszt
- só, bors, olívaolaj
Olívaolajon megpároljuk a hagymát és a felkockázott szalonnát. Hozzáadjuk az előző éjszaka beáztatott babot, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi a babot. Beletesszük a megpucolt répákat, 1 evőkanál zsályalevelet. Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a bab megpuhul (kb. 2 óra). Közben a lisztből, a tojásból és egy csipet sóból tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, majd széles metéltnek felcsíkozzuk. Mikor már puha a bab, kivesszük a répákat a levesből, a paradicsomot a leveshez adjuk (hogy ne legyen lilás színe), beletesszük a maradék zsályalevelet, a felaprított fokhagymát, 3-4 percig forraljuk, majd 1-2 perc alatt belefőzzük a tésztát, és tálaljuk.
Ami nálunk a rakott krumpli, az a spanyoloknál a tortilla. Most megmutatjuk, hogyan készítheted el a legegyszerűbben, vegetáriánus változatban.
Spanyol tortilla
Hozzávalók (6-8 adaghoz):
- 6 közepes burgonya
- 1 hagyma
- 2 és fél ek. olívaolaj
- 1 tk. fokhagymapor
- 1 tk. só
- 1/4 tk. bors
- 12 nagy tojás
- 1 csésze tejföl
- 1 csésze tej
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek. apróra vágott snidling
Elkészítés:
A sütőt 190 fokra melegítsd elő. Vékonyan kend meg olajjal a tepsit, amiben sütni fogod a tortillát.
A vékonyra szeletelt krumplit, a hagymát, az olajat, a fokhagymaport, a só felét és a borsot egy nagy tálban keverd össze. Helyezd a tepsibe, és süsd puhára kb. 20 perc alatt.
Verd fel a tojásokat, keverd hozzájuk a tejfölt, a tejet, a fokhagymát és a maradék sót. Öntsd a krumplira, majd az egészet tedd vissza a sütőbe 35 percre. Tálald snidlinggel vagy petrezselyemmel. Forrás: thekitchn
Ha a rohanó munkanapok miatt egész hétre előre kell tervezzük a heti ebédmenüt, nem könnyű kreatívnak maradni. A spanyolviaszt a következő recept sem találja fel, hiszen alapvetően csirkéből és zöldségekből áll. Ám a pesto és a tökéletes ízpárosítások miatt mégis felüdülést nyújt majd ez az egyszerű, egészséges és finom ebéd.
Pestós csirke zöldségekkel
Hozzávalók:
- 2 ek. olívaolaj
- 4 csirkecomb, kicsontozva, megpucolva
- só, bors ízlés szerint
- 2 csésze koktélparadicsom felekbe vágva
- 450 g zöldbabfél
- csésze bazsalikomos pesto
Elkészítés:
Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, és süsd ki rajta a csirkecombokat. Sózd, borsozd ízlés szerint. Ha megsültek, tedd félre és szeleteld fel őket.
A serpenyőt hagyd a tűzön, és dobd bele a zöldbabot. Ha megfőtt, keverd hozzá a csirkecsíkokat, a paradicsomot és a pestót.
Fogyaszd el egyből, vagy csomagold el, és tartsd hűtőben akár 4 napig.
Forrás: Tasty
A szőlőt általában desszertekhez szoktuk használni, pedig igen klassz, friss salátákat is lehet vele készíteni.
Friss saláta szőlővel
Hozzávalók:
- ½ kg méretes piros szőlő
- 1 tisztes jégsaláta vagy 1 zacskónyi vegyes salátalevél
- 2-3 ek. olívaolaj
- 20 dkg feta
- 2 kk. bazsalikom
A salátát apróra tépkedem, a szőlőt megmosom, a szemeket egyenként félbevágom. Elkeverem a salátával. A fetát kockacukornyi darabokra vágom, és rászórom a salátára. Olívaolajjal locsolom, bazsalikommal ízesítem. Elvileg hozzá lehet adni egy kevés sót is, de igazság szerint a feta van annyira sós, hogy kellemesen megadja a saláta karakterét. Jó köret natúr húsok mellé.
Triplán narancsos csokis pite
Hozzávalók (24 cm-es piteformához):
A tésztához:
- 200 g finomliszt
- 100 g hideg, kockákra vágott vaj
- 60 g porcukor
- 2 közepes méretű tojássárgája
- 1 rúd vanília kikapart magja
- csipet só
A narancsos-csokoládés krémhez:
- 300 ml habtejszín
- 100 g tejcsokoládé
- 150 g étcsokoládé
- 1 narancs reszelt héja
- 50 g kandírozott narancshéj
- nagy csipet só
- 5-6 ek. narancslekvár a pite aljára
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a vaníliamagokkal és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra, kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük. A tésztakosarat hagyjuk teljesen kihűlni.
Miközben sül a tészta, a tölteléket is elkészítjük. A habtejszínt forráspontig hevítjük, majd a tűzhelyről levéve belekeverjük a feldarabolt csokoládét, a narancs reszelt héját, a kandírozott narancsot és a nagy csipet sót. Hűlni hagyjuk. A kihűlt tésztakosarat megkenjük vékonyan narancslekvárral, majd ráöntjük a csokoládés-tejszínes krémet.
Szobahőmérsékleten teljesen kihűtjük, majd hűtőbe tesszük néhány órára vagy egész éjszakára, hogy teljesen megszilárduljon.
Csirkés tortillatekercs
Hozzávalók:
- 4 nagy tortillalap
- 40 dkg csirkemell
- 2 dl joghurt
- fél jégsaláta
- 2 lila hagyma
- 2 paradicsom
- római kömény
- currypor
- só
- 1 citrom
- 1 csokor petrezselyem
- olívaolaj
A húst csíkokra vágjuk, fűszerezzük római köménnyel, sózzuk és olajjal átforgatjuk. A joghurtot összekeverjük római köménnyel, curryvel, sóval, a citrom levével és a finomra vágott petrezselyemmel. A zöldségeket csíkokra vágjuk. Miután mindennel előkészültünk, a húst forró serpenyőben megpirítjuk. A tortillatekercset serpenyőben vagy csipesszel tartva, a nyílt láng felett átforrósítjuk. A közepébe tesszük a csíkokra vágott lila hagymát, paradicsomot, valamint a megpirított húst.
Meglocsoljuk a fűszeres joghurttal, két végét behajtjuk, majd szorosan feltekerjük, és már fogyasztható is.