Gasztro

Rosszabbat tesz a zsírszegény joghurt a bőröddel, mint a csoki

Sokan azt gondolnák, ha az egészségünk forogna kockán, a zsírszegény, diétás joghurtot kellene választanunk a finom csokoládé helyett. Jó hír, hogy ez nem így van.

A két étel közül pont a csoki az egészségesebb, pontosabban az árt kevésbé a bőrünknek. Az egészségügyi bloggerek és a táplálkozási szakemberek közös meggyőződése, hogy bizonyos ételek nagyobb valószínűséggel súlyosbítják a bőr állapotát, pattanásokat és ekcémát okozva esetleg. Bár az elmélet mögött még nem áll rendelkezésre minőségi, tudományos kutatás, ezt nem nehéz elhinni, mivel a bőrünk lényegében a test legnagyobb szerve, amely különböző tápanyagokat igényel, hogy folyamatosan megújuljon.

Valószínűleg te is találkoztál már az egyes egészségügyi és szépségblogokon azzal a javaslattal, hogy a napi tejbevitel csökkentése és a nem tejalapú fehérjepor kiválasztása javulást eredményez a bőrünkön. Azonban a vizsgálatok arra is utalnak, hogy az alacsony zsírtartalmú tejtermékek nagyobb hatást gyakorolnak a bőrünkre, mint zsírosabb társaik.

Forrás: ThinkstockPhotos

„Különböző hipotézisek léteznek arról, hogy ez miért van így. Lehet, hogy a tehenek hormonjainak van olyan hatása, mely csak akkor érvényesül, ha eltávolítunk belőle valamennyi zsírt, de ezt még senki sem tudja biztosan” – mondja dr. Anjali Mahto bőrgyógyász.

A másik oldalon az a nézet népszerű, hogy általában a csokoládé fogyasztása gyakran társul a a pattanások megnövekedett mennyiségével, azonban nincs erős bizonyíték arra, hogy ez a helyzet. Valószínűleg a benne található finomított cukortartalom lehet problémás a bőrnek, nem pedig maga a csokoládé.

„Van némi bizonyíték arra, hogy a finomított cukor potenciálisan hozzájárulhat a pattanások és aknék kialakulásához” – mondja dr. Anjali, aki azonban azt tanácsolja, hogy ne hagyjuk el a cukrot teljesen az étrendünkből, ahogy a húst, a tejet vagy a glutén sem zárná ki teljesen.

„Nincs egyetlen diéta sem, amit kifejezetten a jó bőrért alkalmaznak. Ha egy bizonyos étrend jót tesz az illető általános egészségi állapotának, akkor az jó a bőre számára is.”

Yahoo

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top