Igaz, hogy elfogytak a friss nyári gyümölcsök, de itt vannak nekünk az őszi finomságok: szőlő, körte, alma és dió. Az első őszi almás süti elkészítéséhez pedig nagyon sok helyről meríthetünk ötletet, hiszen majdnem minden nemzetnek van egy ikonikus almás sütije. Az egyik leghíresebb a francia almás süti, a tarte tatin, de olasz, vagy amerikai verziója sem kevésbé népszerű.
Almás süti dióval
Ha nem szeretnénk sokat bíbelődni az almás süti előkészületeivel vagy összeállításával, akkor válasszuk ezt az igazán egyszerű almás-diós muffint. Azoknak pedig, akik szenvedélyesen szeretik az alma-fahéj kombót, szinte kötelező elkészíteni. Könnyű, puha, és isten illata van, tökéletes reggelire, tízóraira vagy akár uzsonnára is.
Az almás süti hozzávalói
- 2 tojás
- 14 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 3-4 dkg dió
- 2 ek. baracklekvár
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg cukor
- 2 ek. olaj
- 1 alma
- 7 g sütőpor
- 2 kk. fahéj
- 1 ek. vaj
Az almás süti elkészítése
- Az almát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, majd egy kevés vajjal, egy evőkanálnyi vízzel és lekvárral feltesszük főni, nagyjából 5 percre míg az almakockák kissé megpuhulnak. Majd hagyjuk kihűlni.
- A dióbelet nagyobb durvára aprítjuk.
- Közben a száraz hozzávalókat összekeverjük: liszt, sütőpor, cukor, fahéj.
- Egy másik edényben a tojásokat felverjük, majd hozzákeverjük az alaposan megtisztított citrom, lereszelt héját. Jöhet hozzá a nem hideg tej és az olaj. Folyamatos kevergetés mellett apránként hozzáadjuk a lisztes keveréket is.
- Végül a dió egy része és a leszűrt alma is bele kerül. A többi diót félretesszük a díszítéshez.
- Ha jól összekevertük adagoljuk a papírkapszlikkal kibélelt muffin mélyedésekbe. Félig töltsük meg őket, hogy sütés közben ne dagadjon ki a tészta a formából.
- A tetejét szórjuk meg a félretett dióval, majd 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre az almás sütiket.