Gesztenyés süti sütés nélkül
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 12 dkg puha vaj
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg porcukor
- 1 dl tej
A gesztenyés réteghez:
- 70 dkg gesztenyemassza (édesített)
- 10 dkg darált háztartási keksz
- 2 ek.porcukor – ízlés szerint
- 10 dkg vaj
- pár csepp rumaroma
A csokis tetejéhez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 tk. vaj
Elkészítés:
- Az alaphoz a hozzávalókat egy tálba mérjük, összekeverjük, gyúrjuk, majd egy sütőpapírral bélelt (kb. 20×20 cm-es) tálcára / tepsibe simítjuk.
- A gesztenyés réteghez a vajat enyhén megolvasztjuk, alaposan összekeverjük a villával szétnyomkodott gesztenyével, majd hozzáadjuk a porcukrot, a darált kekszet és a rumaromát, és összegyúrjuk.
- A gesztenyés masszát az alapra simítjuk.
- A csokoládét megolvasztjuk a vajjal együtt, és a gesztenyés rétegre csorgatjuk, szépen elkenjük, majd hűtőbe tesszük a sütit 1-2 órára.
Áfonyás-mascarponés gesztenyetorta
Hozzávalók 8-10 szelethez:
A tésztához:
• 3 tojás
• 6 dkg cukor
• 6 dkg liszt
A gesztenyés részhez:
• 25 dkg gesztenyemassza
• 3 cl rum
• 10 dkg mascarpone
A mascarponés részhez:
• 40 dkg mascarpone
• 6 dkg porcukor
• 3-4 ek. áfonyalekvár (kb. 8-10 dkg)
• áfonya a díszítéshez
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótát készítünk. Két egyforma méretű lapot sütünk egy tortakarikában (külön sütjük őket). Ha kihűltek a piskótalapok, az egyiket belehelyezzük a tortakarikába, és egy csík sütőpapírral kibéleljük a forma oldalát, hogy könnyebb legyen a tálalás.
A gesztenyés részhez simára keverjük a gesztenyét a rummal és a mascarponéval, majd a masszát elegyengetjük a tortakarikába helyezett piskótalapon. Elkenünk rajta egy evőkanál áfonyalekvárt, erre helyezzük a másik piskótalapot. Robotgéppel lassú fokozaton elkeverjük a mascarponét a porcukorral, majd addig habosítjuk, míg újra krémes állagot kapunk. A krémet egy kanál segítségével a piskótalapra halmozzuk, és közé csurgatjuk a megmaradt áfonyalekvárt. Összeforgatjuk a kanál fejével, hogy márványos legyen, és közben eloszlatjuk a piskótalapon. Hűtőbe tesszük néhány órára, tálaláskor pedig friss áfonyával díszítjük.