Baconnel és hagymával töltött édesburgonya
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 500 g édesburgonya felkockázva
- 1 ek. vaj
- egy csapott kanálnyi tejföl vagy zsíros tejszín
- hagymás só
- bors
- szerecsendió
- natúr krémsajt
- 2 szelet bacon, felaprítva
- 1 újhagyma felaprítva
- 50 g liszt
- 2 tojássárgája
- 50 g zsemlemorzsa
- növényi olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Sós vízben főzd 10-15 percig az édesburgonyát.
- Ha megfőtt, dobd rá a vajat és a tejfölt/tejszínt. Készíts belőle pürét.
- Keverd el benne a fűszereket: a hagymás sót, a borsot és a szerecsendiót. Hagyd állni egy órán át.
- Formázz belőle golyókat, amiket aztán lapíts ki, hogy bele tudd tenni a sajtot, a bacont és a hagymát. Ezután gyúrd vissza golyó formára, majd hagyd még állni 30 percet.
- Nincs más hátra, mint a panírozás és a sütés (170 fokos olajban körülbelül 2 percig).
Édesburgonya-hajócskák pesztóval
Hozzávalók:
- 2 közepes édesburgonya
- 1 csésze brokkoli rózsákra szedve
- 7-10 bazsalikomlevél
- 2 evőkanál avokádóolaj (vagy olívaolaj)
- 3/4 csésze csicseriborsó
- 1/2 teáskanál kókuszolaj
- 1/4 teáskanál édes paprika
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 1/4 csésze lila káposzta apróra vágva
- 1 evőkanál fenyőmag
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, fektessük rá a félbevágott édesburgonyákat, és locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal őket. 20-25 perc alatt süssük puhára a krumplikat.
- Állítsuk össze a pesztót: robotgépben keverjük össze a brokkolirózsákat, a bazsalikomot és az olajat, míg krémes pesztót kapunk.
- A csicseriborsókat egy serpenyőben pirítsuk le egy kicsit kókuszolajon, ízesítsük köménnyel és paprikával.
- Villával kicsit lazítsuk az édesburgonyákat, majd halmozzuk rá a felvágott káposztát, a pirított csicseriborsót és a brokkolipesztót. Fenyőmaggal megszórva tálaljuk.