nlc.hu
Gasztro

Uzsonna receptek gyerekeknek

3 finom uzsonna, amit tuti meg fog enni a gyerek

Elkezdődött az iskola, jön az általános dilemma:: milyen uzsonnát adjunk a gyereknek?. Íme néhány tuti tipp,, amelyek elkészítése mindössze néhány percet vesz igénybe, és aszerint változtathatók, hogy mi van otthon kéznél. Csomagolhatók óvodába vagy iskolába. És persze finomak.

1.) Gondold újra, avagy szendvics másként

Nem csodáljuk, ha a gyereknek már a fülén jön ki a sok szalámis szendvics uzsonna. Mi azt mondjuk, gondoljuk újra: margarin helyett kenhetjük tonhallal, sajtkrémmel, pestóval, saját készítésű padlizsán- vagy céklakrémmel, esetleg sült paprikakrémmel. Feldobhatjuk sajttal és persze egy kis ropogós zöldséggel. Ha pedig még kreatívabb szeretnél lenni, akkor használj kenyér helyett tortillalapot. Töltés után érdemes feldarabolni karikákra, hogy könnyebb legyen a fogyasztani. Hidd el, még egy válogatós lurkó is imádni fogja.

wrap, uzsonna, tortilla

Uzsonnára valami új! (Fotó: Pexels)

Hozzávalók:

  • Lehet tortilla, lavash vagy más nagyon vékony lapos kenyér.
  • Kenhető krém, ami segít összetartani (például humusz, majonéz, dió- vagy mogyoróvaj, krémsajt, céklakrém stb.)
  • Fehérjében gazdag töltelék (például szeletelt csirkehús, sajt, csirke- vagy tonhalas saláta, humusz).
  • Gyümölcsök (például vékonyra szeletelt uborka, saláta, esetleg kockára vágott gyümölcsök, például eper, őszibarack vagy banán).

Így készítsd el:

  • Terítsd ki a wrapot vagy tortillát.
  • Kend meg bármilyen fűszerrel, dió- vagy magvajjal és hasonlókkal.
  • Add hozzá a csirkét, tonhalat, vagy amit szeretnél használni fehérjének.
  • Az egyik oldalánál kezdve tekerd fel szorosan, majd vágd fel karikákra.
  • Tedd be a hűtőbe egy kicsit hűlni.

(Via)

2.) Pizzás muffin, mindenki kedvence

Ráadásul tényleg nem sok idő legyártani. Ezek az egészséges muffinok egy adag reszelt sárgarépát is tartalmaznak, és könnyen csomagolhatók. Hidegen és melegen is fogyasztható.

Pizzás muffin uzsonnára

Pizzás muffin uzsonnára (Fotó: Profimedia)

Hozzávalók:

  • tej
  • reszelt sárgarépa
  • reszelt mozzarella sajt
  • reszelt parmezán sajt
  • vaj vagy olaj
  • 2 tojás
  • búzaliszt
  • teljes kiőrlésű liszt
  • sütőpor
  • szódabikarbóna
  • pizza fűszer

Így készítsd el:

  • Keverd el tálban a hozzávalókat (a sajt felét tedd félre)
  • Adagold ki őket egy kizsírozott muffinformába, és szórd meg a tetejét a reszelt sajttal.
  • Süsd ki őket, majd tedd el hűlni. Az időzítést 12-14 percre kell beállítani, vagy addig, amíg a közepébe szúrt süteménymérő tisztán ki nem jön.

Tipp: Ha van egy kis időd, mozzarellából pedig ilyen szuper dolgokat kreatívkodhatsz.

(Via)

3.) Tésztasaláta mindenből (is)

Ne ess pánikba, ha csak maradékokat találsz otthon, ugyanis ezekből is remek ebédet készíthetsz, méghozzá tésztasaláta formájában. Kerülhet bele csirke, spenót, paradicsom, és más ropogós zöldség és felhasználhatod a főtt maradék csirkét, vagy a vacsoráról megmaradt grillcsirkét. Az uzsonnareceptet bátran megváltoztatod az ízlésednek megfelelően, és azt otthon talált hozzávalók függvényében.

tésztasaláta, recept, ebéd

Tésztasaláta (Fotó: Pexels)

Hozzávalók:

  • Fél zacskó tészta (fusilli, rotini stb.)
  • 1 1/2-2 csésze spenótlevél
  • 1/2 piros paprika
  • 12 koktélparadicsom
  • 1/4 csésze felkockázott lila hagyma
  • 1 közepes gerezd fokhagyma (finomra aprítva)
  • 2 csésze apróra vágott csirke (főtt vagy konzerv)
  • 1-1 1/2 csésze majonéz
  • 1 evőkanál fehérborecet, 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál ínyenc mustár
  • 1/8 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1/2 teáskanál szárított bazsalikomlevél
  • só (ízlés szerint)

Így készítsd el:

  • Főzd meg a tésztát forrásban lévő, sós vízben a csomagolás utasításai szerint; szűrd le és öblítsd le jól. Tedd félre hűlni.
  • Vágd fel a hozzávaló zöldségeket és a húst kockára.
  • Keverd össze a 1 csésze majonézt a borecettel, a citromlével, a mustárral, a borssal és a bazsalikommal, majd ezt az egész keveréket add a tésztához és belevalókkal.  Kóstold meg, és ha szükség, sózd meg. A legjobb íz érdekében a tálalás előtt legalább 2 órával tedd a hűtőbe.

(Via)

Fotó: Pexels

Még több recept

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top