Mindezt az idilli hangulatot pedig nagyon könnyen elronthatja egy rosszul sikerült gesztenyesütés. Ha kukacos a gesztenye, vagy kemény marad a húsa, de a legbosszantóbb, ha sütés után nem tudjuk meghámozni. Ott van a finoman illatozó sült gesztenye húsa, egy vékonyka kis héj választ el tőle, ami aztán leszedhetetlenül rátapad.
Gesztenyesütés tökéletesen
A legfontosabb, hogy tökéletes alapanyagból tudunk csak finom sült gesztenyét készíteni. A zöldségesnél alaposan nézzük meg a gesztenyeszemeket, amelyik túl könnyű, világos színű, vagy egészen apró kis lyukak vannak a héján, azt semmi esetre se vegyük meg. A szép fényes, sötétebb szemeket válasszuk.
Előkészítés és sütés
Ahhoz, hogy igazán puha legyen sütés után is a gesztenye húsa két dolgot kell megtennünk:
- A gesztenyéket sütés előtt legalább 2 órával áztassuk be vízbe. Ez arra is jó, hogy kiszűrjük a nem jó darabokat. Amelyik feljön a víz tetejére az biztosan mehet a kukába még sütés előtt.
- Egy kenyérvágó, mindenesetre éles késsel ejtsünk egy bemetszést a gesztenyék domború felén.
A 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a alufóliával lefedett gesztenyéket és nagyjából 20 percig sütjük, majd fólia nélkül további 10 percig. A sütőből kivéve konyharuhába takarjuk és max. 10 percig pihentetjük. Ne várjuk meg, amíg teljesen kihűl, mert langyosan sokkal finomabb, és a könnyebben hámozható.