Gyors kókuszos-narancsos sütemény
Hozzávalók 10 szelethez:
- 1 nagy narancs
- 20 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 1 dl étolaj
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1 tk. sütőpor
- 1,5 dl tej
- 1 tojás
- 5 dkg étcsokoládé
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
A sütőt melegítsük elő 180 ˚C-ra. A megmosott narancs héját reszeljük le, levét facsarjuk ki. Egy nagy tálban keverjük alaposan össze a hozzávalókat. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy gyümölcskenyérformát. Szedjük át bele a tésztát, majd süssük készre 45 perc alatt. Hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk ki. Csorgassuk meg a vízgőz felett megolvasztott étcsokoládéval, hagyjuk rádermedni.
Marcipános kókuszcsók
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- 2 szoba-hőmérsékletű tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
- 1 tk. citromlé
- 10 dkg fehér marcipánmassza
- 10 dkg kókuszreszelék
- csipet só
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. A tojásfehérjéket verjük fel egy csipet sóval. Mikor már habos, de még egyáltalán nem kemény, kezdjük el kanalanként adagolni hozzá a porcukrot. Minden hozzáadott kanálnyi porcukor után verjük 1 percig a habot. Az utolsó kanállal adjuk hozzá a citromlevet is. A végeredmény fényes, vágható massza lesz.
Reszeljük le a marcipánt, keverjük el a kókuszreszelékkel, majd óvatosan forgassuk össze a tojáshabbal. Töltsük a masszát habzsákba, és nyomjunk belőle kis halmokat szilikonos sütőpapírra vagy szilikonlapra. Süssük 15 percig a sütőben, majd zárjuk le a sütőt, résnyire nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk kihűlni úgy, hogy benne vannak a kókuszcsókok.