A kelbimbó az egyik legegészségesebb zöldségünk: magas a fehérje- a C- és a K-vitamin-tartalma. Csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának lehetőségét. És nagyobb mennyiségben fogyasztva a rák kialakulásának eshetőségét is csökkenti.
Mi most bebizonyítjuk, hogy a kelbimbó nemcsak egészséges, de hihetetlenül finom is. Szerintünk ennek egy titka van: nem szabad főzni, hanem kevés olívaolajjal meglocsolva sütőben megsütni.
Baconbe tekert kelbimbó
Elkészítése mérhetetlenül egyszerű: a sütőt előmelegítjük 200 fokra, közben a megtisztított kelbimbókat körbetekerjük a vékony bacon szeletekkel és egy fogpiszkálóval átszúrva rögzítjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és nagyjából 30 perc alatt ropogósra sütjük.
Tepsis kelbimbó
Hozzávalók:
- 1 kg kelbimbó
- 40 dkg darált hús
- 20 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Olaj
- Só, bors, pirospaprika, őrölt fűszerkömény
- 2 dl tejföl
- 20 dkg sajt
- 1 tojás
- A darált húst megpirítjuk az apróra vágott és megdinsztelt hagymán. Fokhagymát reszelünk rá, megszórjuk a pirospaprikával, köménnyel és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a rizst, majd 2-3 dl vízzel felöntve puhára pároljuk.
- Amikor kész egy tűzálló tálba tesszük, a tetejére pakoljuk a megtisztított félbevágott kelbimbókat és 200 fokos sütőben 15 percet sütjük lefedve.
- A tojást elkeverjük a tejföllel, sózzuk borsozzuk, leöntjük vele a kelbimbókat, megszórjuk reszelt sajttal, és további 15-20 percig sütjük, immár fólia nélkül.
Kelbimbósaláta
Hozzávalók:
- 50 dkg kelbimbó
- 10 dkg dióbél
- 1 közepes alma
- Gránátalma
- 1,5 dl joghurt
- Só, bors
- citrom
- A kelbimbókat kevés olajjal 200 fokos sütőben megsütjük. Egy száraz serpenyőben a felezett dióbélt lepirítjuk. Az almát hámozás nélkül felkockázzuk. A gránátalma magokat pedig kiszedjük.
- A langyosra hűlt, sült kelbimbót összekeverjük a többi alapanyaggal. Óvatosan beleforgatjuk a joghurtba. Sózzuk, borsozzuk, és kevés citromlevet csepegtetünk rá.