Gasztro

Mangós-koktélrákos nyári rizssaláta

Egy igazi nyári fogás, ami akár ebédre is megállja a helyét. Tálalhatjuk hidegen, de még picit melegen is nagyon finom lehet. Igazi nyaralós ízeket kapunk, ha elkészítjük ezt a koktélrákos, mangós rizssalátát.

Ha szeretnénk egy könnyed ebédet összedobni, vagy egzotikus köretet készítenénk a hétvégi grillpartihoz, akkor ezt a mangós-koktélrákos rizssalátát mindenképpen próbáljuk ki. Könnyed, mégis izgalmas, hiszen nem éppen hétköznapi hozzávalókból készül. És persze az sem baj, ha a vendégek megérkezése előtt, már jó előre elkészítjük, hiszen hidegen is csodálatos ízeket hoz.

Rizs, a jolly joker

A rizs salátának is nagyszerű alap, hiszen bármivel kombináljuk, ezerféle arcát mutatja. Mostanra már mi is felfedeztük, hogy nagyon sokféle rizsfajta létezik, és mindegyik más-más ételnek jó: van, amelyikből tökéletes rizottó, a másikból szusi lesz, a harmadikból pedig a család nagy kedvence, a rizskoch készül. De akár keverhetjük is őket egy ételen belül, mint ebben a rizssalátában is: 

Hozzávalók:

  • 200 g vadrizs
  • 200 g hosszú szemű rizs
  • 1 db mangó
  • 150 g koktélrák
  • 2 db sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A kétféle rizst folyó víz alatt szűrőben átmossuk, majd a fehér rizst kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben kb. 15 perc alatt megfőzzük. Ha kész, lezárjuk alatta a tűzhelyet, és a rizst lefedve pihentetjük. A vadrizst bőséges mennyiségű vízben nagyjából 40 perc alatt készre főzzük, leszűrjük, hagyjuk lecsepegni.
  2. A sárgarépát megpucoljuk és felkockázzuk. Egy serpenyőben megfuttatjuk a felaprított hagymát, és erre jöhetnek a sárgarépa kockák. Enyhén megpároljuk, nem kell, hogy teljesen puha legyen, majd hozzáadjuk a megtisztított koktélrákokat, és 5-10 perc alatt készre pároljuk ezt is.
  3. Hozzáadjuk az elkészült rizseket, és óvatosan összeforgatjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  4. A mangót meghámozzuk feldaraboljuk, majd a kihűlt vagy legalábbis langyos rizses részhez adjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top