A fánk nem csak a farsangi időszaké, szerencsére bármikor elkészíthetjük, persze hagyományosan Magyarországon a farsangi mulatságból nem maradhat el a szalagos, vagy a csöröge fánk. A franciák legmenőbb fánkját az eclairt azonban már a legtöbb cukrászdában nálunk is lehet kapni.
Eclair a francia hagyomány része
Az eclair fánk csak nálunk számít különlegességnek, a franciáknál szinte a mindennapok része, pont mint a makaron. Látványos, színes, és őrülten finom. Az alapja az az égetett tészta, amit mi is készítünk a képviselőfánkhoz. Lássuk miben rejlik az eclair titka.
Tejszínhabos-csokis eclair fánk
A tésztához:
- 8 dkg vaj
- 1,5 dl hideg víz
- 10 dkg liszt
- 4 tojás
- 1 tk. cukor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 2 dl habtejszín
- 2 ek. cukor
Csokimázhoz:
- 10 dkg csokoládé
- 0,5 dl víz
- 1 dkg vaj
Elkészítés:
- A vajat a cukorral, a sóval és a vízzel kevergetve összeforraljuk.
- Ha felforrt, hozzáadjuk a lisztet és folyamatosan kevergetjük egy fakanállal, míg el nem válik az edény falától. Ha összeállt egy masszává zárjuk el alatta a tűzhelyet.
- A tojásokat egyenként keverjük bele a tésztába alaposan robotgéppel. Akkor lesz kész, ha a tészta szinte felcsavarodik a habverőre.
- Ha kissé kihűlt, egy sütőpapírral bélelt tepsire, habzsákból csíkokat nyomunk egymástól távol.
- Hagyjuk pihenni a kinyomott tésztát, a sütőt pedig 200 fokra előmelegítjük.
- Betesszük a sütőbe és 30-35 percig sütjük.
- Ha kész hagyjuk kihűlni és hosszában felvágjuk őket.
- A feldarabolt csokit a vízzel vízgőz fölött megolvasztjuk
- A hideg tejszínt felverjük, belekeverjük a cukrot és a fánk alsó részébe töltjük.
- A fánktészta felső részére olvasztott csokit csorgatunk.
És kedvenc Instagram-oldalunk telis-tele eclair fánkkal és trendi lábbelikkel: