Gasztro

Mert fánkból sohasem elég: ime az elegáns eclair

A fánk januártól márciusig bearanyozza a tél leghidegebb időszakát. Szerencsére nagyon sokféle változata létezik, így akár hetente más-más fánkkal lephetjük meg családunkat anélkül, hogy megunnánk. Most a fánkok királynője, a francia eclair következik.

A fánk nem csak a farsangi időszaké, szerencsére bármikor elkészíthetjük, persze hagyományosan Magyarországon a farsangi mulatságból nem maradhat el a szalagos, vagy a csöröge fánk. A franciák legmenőbb fánkját az eclairt azonban már a legtöbb cukrászdában nálunk is lehet kapni.

Eclair a francia hagyomány része

Az eclair fánk csak nálunk számít különlegességnek, a franciáknál  szinte a mindennapok része, pont mint a makaron. Látványos, színes, és őrülten finom. Az alapja az az égetett tészta, amit mi is készítünk a képviselőfánkhoz. Lássuk miben rejlik az eclair titka.

Tejszínhabos-csokis eclair fánk

A tésztához:

  • 8 dkg vaj
  • 1,5 dl hideg víz
  • 10 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 1 tk. cukor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 2 dl habtejszín
  • 2 ek. cukor

Csokimázhoz:

  • 10 dkg csokoládé
  • 0,5 dl víz
  • 1 dkg vaj

Elkészítés:

  1. A vajat a cukorral, a sóval és a vízzel kevergetve összeforraljuk.
  2. Ha felforrt, hozzáadjuk a lisztet és folyamatosan kevergetjük egy fakanállal, míg el nem válik az edény falától. Ha összeállt egy masszává zárjuk el alatta a tűzhelyet.
  3. A tojásokat egyenként keverjük bele a tésztába alaposan robotgéppel. Akkor lesz kész, ha a tészta szinte felcsavarodik a habverőre.
  4. Ha kissé kihűlt, egy sütőpapírral bélelt tepsire, habzsákból  csíkokat nyomunk egymástól távol.
  5. Hagyjuk pihenni a kinyomott tésztát, a sütőt pedig 200 fokra előmelegítjük.
  6. Betesszük a sütőbe és 30-35 percig sütjük.
  7. Ha kész hagyjuk kihűlni és hosszában felvágjuk őket.
  8. A feldarabolt csokit a vízzel vízgőz fölött megolvasztjuk
  9. A hideg tejszínt felverjük, belekeverjük a cukrot és a fánk alsó részébe töltjük.
  10. A fánktészta felső részére olvasztott csokit csorgatunk.

És kedvenc Instagram-oldalunk telis-tele eclair fánkkal és trendi lábbelikkel:

The sun is out today and that's a great opportunity to go visit @parkhyattparis headed by chef @jimmy_mornet to try his "Eclair caramel au beurre salé" made with a base of pâte à choux, caramel and salted butter cream, caramel fondant, caramel opaline and caramel fudge cubes. Shoes by @arama_shoes

6,912 Likes, 47 Comments - @desserted_in_paris on Instagram: "The sun is out today and that's a great opportunity to go visit @parkhyattparis headed by chef..."

Well it's fig season! I'm surrounded with figs and I love it! Just like in this eclair by @fauchon_paris headed by chef @francoisdaubinet and their "fig tree leaf eclair" made with a fig leaf cream, fig compote and covered by fig fondant. Shoes by @slack_shoemakers

14.2k Likes, 117 Comments - @desserted_in_paris on Instagram: "Well it's fig season! I'm surrounded with figs and I love it! Just like in this eclair by..."

Good morning "eclair pêche verveine" over at @fauchon_paris headed by chef @francoisdaubinet this pink treat is made with a base of pâte à choux, verbena panna cotta cream, peach compote and peach fondant. And it is as fresh tasting as it sounds! Shoes by @georgeetgeorges

10.6k Likes, 72 Comments - @desserted_in_paris on Instagram: "Good morning "eclair pêche verveine" over at @fauchon_paris headed by chef @francoisdaubinet this..."

It's been a long time since I had an eclair (well maybe not as long) but I'm always happy to visit @leclairdegenieofficiel headed by chef @christopheadam and try this "eclair rose litchi", made with a pâte à choux dough, filled with Litchi rose and raspberry cream, fresh raspberries and rose glaze. Shoes by @fiocconero

null

It's been a while since I had an eclair (ok a short while) but when I saw this pink raspberry eclair form chef @christopheadam at @leclairdegenieofficiel I had to try it! Made with pâte à choux filled with raspberry cream and covered in raspberry fondant and fresh raspberries. It's a pink morning all around. Shoes by @versace_official for @hm

11.6k Likes, 97 Comments - @desserted_in_paris on Instagram: "It's been a while since I had an eclair (ok a short while) but when I saw this pink raspberry..."

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top