Március végén, április elején kezdődik a vadfokhagymaként is ismert medvehagyma gyűjtési szezonja – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A medvehagymának sokféle jótékony hatása van, fogyasztása kedvező többek között a vérkeringésre és az emésztőszervrendszerre. A Nébih szerint a szedést tanácsos a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.
A hivatal arra is figyelmeztetett, hogy
saját fogyasztásra naponta legfeljebb két kilogramm medvehagymát szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek, a kereskedelmi célú gyűjtéshez pedig minden esetben engedély szükséges.
Az érdeklődők az érintett területet kezelő erdőgazdaságtól, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóságtól kérhetnek hiteles információt, valamint a Nébih interaktív erdőtérképén is tájékozódhatnak az egyes erdőterületek besorolásáról.
A kereskedelmi forgalomba hozatalhoz az előzetes hozzájárulást magánterület esetén a tulajdonos, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki. Eladásnál fel kell tüntetni a címkén a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot is. A Nébih arra kéri a medvehagyma-kedvelőket, hogy egészségük megóvása érdekében ne vásároljanak alkalmi árusoktól jelöletlen, bizonytalan eredetű terméket.
Kiemelt kép: Sóki Tamás/MTI