Fűszeres zabkása
Hozzávalók:
- 6 dkg zabpehely vagy zabliszt
- 4 csésze víz
- csipet só
- 4 csésze tej
- 1 kk. fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 2 csipet őrölt szerecsendió
- 4 ek. nádcukor
Elkészítés:
- A zabpelyhet vagy a zablisztet öntsük össze a vízzel, a tejjel és a csipet sóval. Turmixoljuk össze, amíg teljesen homogén állagú nem lesz.
- Keverjük bele a fahéjat és a szerecsendiót.
- Tegyük fel főni, és kevergessük folyamatosan egészen addig, míg a folyadék el nem fő és be nem sűrűsödik.
- Ekkor adjuk hozzá a cukrot ízlés szerinti mennyiségben. Melegen tálaljuk.
Gyümölcsös zabkása
Hozzávalók:
- 6 dkg zabpehely
- 1 rész víz
- 1 rész tej
- méz
- csipet só
- gyümölcs (friss vagy akár aszalt)
Elkészítés:
- A zabpelyhet előző este vagy kora reggel áztassuk be a vízbe.
- Kezdjük el főzni közepes lángon a tejjel együtt, míg sűrű masszát nem kapunk, és a zabpehely teljesen szét nem ázik.
- Tálaláskor csurgassunk rá mézet, és pakoljuk meg gyümölcsökkel. Megszórhatjuk őrölt fahéjjal is.
Joghurtos zabpehely
Hozzávalók:
- 1 doboz joghurt
- 1 banán
- 1 kivi
- 2 dkg zabpehely
Elkészítés:
A joghurtot keverjük el a zabpehellyel és díszítsük gyümölcskarikákkal. Ízlés szerint adhatunk hozzá akár mézet is.
A zabpehelyből készült reggeli (hozzáadott cukor nélkül is) finom, tápláló, egészséges, diétába simán beilleszthető (2-6 dkg/adag).