A piték amúgy is tipikusan tízórais, piknikes finomságok, hiszen ha nem túl folyós tölteléket választunk, be tudjuk csomagolni, dobozolni és mehet a piknikkosárba. Igazán könnyen és kevés alapanyagból el tudjuk készíteni, ehhez képest pedig nagyon finom ízorgiára számíthatunk.
Tökéletes ízkombináció
A mandula és a citrom tökéletes ízkombináció, kiemelik egymás erősségeit. A recept pedig azok számára is könnyen értelmezhető és elkészíthető, akik nem annyira jártasak a sütemények készítésében. A tészta egy omlós pitealap, amire kerül mindig a krém, majd a gyümölcs, vagy a különféle magvak. A krém lehet angolkrém, ricottás, sajtkrémes, vagy csokis–mogyorókrémes is. De ugyanilyen változatos lehet az alakja is, hiszen készíthetjük kerek, hagyományos piteformában és tepsiben is, felkockázva tálalva.
Citromos-mandulás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 tojás
- 10 g cukor
- 300 g liszt
- 150 g vaj
- 1 citrom
Mandulás krémhez:
- 2 tojás
- 130 g cukor
- 130 g vaj
- 130 g darált mandula
Sima krémhez:
- 3 tojássárgája
- 25 g keményítő
- 25 g liszt
- 5 dl tej
Elkészítés
- A tésztához a tojásokat keverjük el a vajjal és a cukorral, majd szitáljuk hozzá a lisztet és a citrom reszelt héját. Gyúrjuk össze és fóliába csomagolva legalább 1 órát pihentessük a hűtőszekrényben.
- A darált mandulát keverjük el a puha vajjal és a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat, hogy megkapjuk a krémet.
- A sima krémhez a tojásokat a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a keményítővel elkevert lisztet, majd folyamatosan kevergetve 2 merőkanálnyi meleg tejet. Majd az egészet visszaöntjük a tűzön forralt tejbe, és addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Fóliával szorosan lefedve hagyjuk kihűlni.
- A tésztát kinyújtjuk és egy kilisztezett, kivajazott formába egyengetjük, majd 200 fokos sütőben 10 percig sütjük vaksütéssel (nehezékkel).
- Miután a nehezéket eltávolítottuk 180 fokra levesszük a hőmérsékletet, és a tésztába öntjük a két krém keverékét. 30 percig sütjük.