Hétvégi menü: szombaton a sütőben sütjük a húst, vasárnap grillezünk

Belső Olga | 2019. Május 10.
Miért kuksolnál szép időben a konyhában? Szombaton előkészítünk mindent, aztán vasárnap irány a kert és a grillsütő!

A hétvégére éppen beköszönt a jó idő, és amikor kint ezer ágra süt a nap, lássuk be, senki sem akar órákig a konyhába zárva kuksolni. Úgyhogy itt az idő, ki a szabadba, és grillezzünk! Igaz, azt csak vasárnap fogunk, az előkészületeket viszont szombaton kell megtenni, és ennek a farvizén fogjuk az aznapi ebédet is megoldani.

A legfontosabb tennivaló grillezés előtt (és a bevásárlás után) a húsok pácolása. Először a csirkecombokat fogjuk elkészíteni, mert azok még szombaton, a sütőben fognak megsülni, köretnek petrezselymes sült újkrumpli lesz, és főzünk egy egyszerű, de isteni finom toszkán paradicsomlevest is. Közben pedig előkészítjük a húsokat a vasárnapi grillezéshez.

Csilis-mézes csirkecombok

Hozzávalók 4 személyre:

 

Mézes-chilis csirkecomb (Fotó: iStock)

A combokat megsózzuk. A kolozsvári szalonnát és a csilipaprikát apró darabokra vágjuk, és elkeverjük a többi hozzávalóval. Ezt a tölteléket betöltjük a csirke bőre alá, és kívülről is jól megkenegetjük vele. Hagyjuk állni benne, amíg lehet, majd betoljuk a sütőbe, és készre sütjük.

Mivel a húsokkal lesz még dolgunk – na nem ezzel, hanem amit vasárnap fogunk meggrillezni –, a leves és a köret egyszerű lesz.

Toszkán paradicsomleves

Hozzávalók:

 

Toszkán paradicsomleves (Fotó: iStock)

Kevés olajon elkezdjük pirítani az apróra vágott fokhagymát. Amikor kezd színt kapni, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot vagy passzírozott paradicsomot, és felforraljuk. Beletépkedjük a szikkadt kenyeret, ami lassan beleolvad a paradicsomlevesbe. Ha túl sűrű lett, adhatunk hozzá kevés vizet.

Sózzuk, borsozzuk, majd a tűzről levéve belereszeljük a parmezánt, és hozzáadjuk az apróra vágott, friss bazsalikomleveleket. A tányéron még csorgatunk rá egy kis olívaolajat. 

Petrezselymes sült újkrumpli

Hozzávalók:

Petrezselymes burgonya (Fotó: iStock)

Az újkrumplit megdörzsöljük, vagy késsel lekapargatjuk a héját. A nagyobbakat eldaraboljuk, és sós vízben feltesszük főni. Amikor már majdnem megpuhult, leöntjük róla a vizet, és átborítjuk egy olajjal kikent tepsibe. Locsolunk rá még kevés olívaolajat, összekeverjük, majd betoljuk a sütőbe, míg szép, piros színt nem kapnak legalább az élei. Amikor kész, még egyszer megsózzuk, majd apróra vágott petrezselymet szórunk rá még forrón, a tepsiben, amivel jól elkeverjük.

A szombati menü ezzel meg is van – teendőnk viszont még maradt, mert a másnapi húsokat még azalatt bepácoljuk, amíg a krumpli és a csirkecombok sülnek.

Mézes-balzsamecetes csirkecombok

Hozzávalók:

Balzsamecetes sült csirkecomb (Fotó: iStock)

A hozzávalókat összekeverjük egy tálban, és beleforgatjuk a húsokat, hogy mindenhol érje. Betesszük a hűtőbe.

Flekken 

Hozzávalók:

A részletes receptet a Nosaltyn találjátok.

Nyársak

Nincs grillparti grillnyársak nélkül, ráadásul ez az az étel, amit a gyerekek is biztosan megesznek.

Hozzávalók:

A hozzávalókat falatnyi darabokra vágjuk, sózzuk, majd nyársakra tűzzük. Megkenjük olajjal, sütésig a hűtőben tároljuk.

Arra még érdemes odafigyelni, hogy mire megérkeznek a vendégek, már be legyen gyújtva a grill, sőt még jobb, ha már készen van a parázs is. Grillezési ismereteidet ebből a cikkből frissítheted fel.

Grillnyársak (Fotó: iStock)

Joghurtos padlizsánsaláta

Innentől már a vasárnapi teendők következnek, elsőként a köret.

Hozzávalók:

A részletes receptet a Nosaltyn találjátok.

Eperkrém mascarponéval

Ez a desszert azért jó, mert délelőtt percek alatt össze lehet dobni, és utána már csak hűteni kell, ugyanakkor üdítően fog hatni a sok nehéz hús után.

Hozzávalók:

 

A részletes receptet a Nosaltyn találjátok. (Ha hedonista kedvünkben vagyunk, a tetejére szórhatunk amarettimorzsát vagy darabokra tördelt habcsókot, de anélkül is simán megállja a helyét ez a desszert.)

Exit mobile version