Gasztro

Ezekből a dolgokból tudhatjuk, hogy jó-e egy cukrászda

Nem a névről és nem is az árról. Vannak viszont más árulkodó jelek.

Ahhoz képest, hogy a különböző ételekről és azok minőségéről mennyit beszélünk, még mindig kevés szó esik a cukrászsüteményekről. Talán azért, mert a desszerteket eleve az egészségtelen kategóriába soroljuk, és mintha mindegy lenne, hogy mit eszünk, csak jó sok cukrot toljunk be minél rövidebb időn belül.

Szinte mindenkinek van kedvenc helye, amelynek esküszik a krémesére, somlóijára, nem megy máshova, és nem kíváncsi azokra az incifinci francia kis valamikre, amiket nagyítóval kell nézni. Mintha cukrászsütemény témában még a szokásosnál is sokkal konzervatívabbak lennénk. Leragadtunk ott, hogy vajas krémes süteményről hallani sem akarunk, mert amit gyerekkorunkban ettünk, az rossz volt.

Krémes viszont jöhet, egyből hat is, teljesen mindegy, hogy milyen, csak legyen két lap, közte valami sárga, remegő cucc, esetleg a krém és a lap közé mehet tejszínhab is, és mindez édes legyen, meg persze az sem baj, ha nagy és olcsó.

A jó süti jó alapanyagból készül

Ehhez képest valójában elképesztő finom vajas krémeket lehet készíteni, csak vajat kell használni, és nem margarint, amiből nagy valószínűséggel abba a gyászos emlékű, gyerekkori süteménybe is nagy mennyiségben került. Egyszerű dolgok ezek, mégis,még mindig rettenetes krémesekbe lehet botlani, amiknek már tényleg nincs közük az eredetihez, amihez hajtogatni kell a lapot és főzni a krémet.

Figyelni kell tehát, ha minőségi süteményt, tortát, desszertet szeretnénk, és jó lenne azt írni, hogy a név kötelez, de ez már híresebb cukrászdákra sem feltétlenül igaz, hát még a kis sarkiakra!

Vannak azonban jelek, amikre érdemes figyelni, mert útmutatóul szolgálnak. Az egyik, ami kis rutinnal viszonylag könnyen felismerhető: a tejszínhab. Ha a tejszínhab a sütiben hófehér, áll, mint a cövek, a minták által bezárt szögeket mérni lehet, akkor biztos, hogy valami növényi habbal lehet dolgunk, amiben ki tudja, mi van, és alighanem még az íze is rossz. Az állati tejszín ehhez képest ránézésre is sokkal lágyabb, esése van neki, a színe pedig sárgás.

Érdemes megfigyelni a kínálatot is: ha egy kis cukrászdában nagyon sokféle sütemény van, az megint csak gyanakvásra adhat okot. Kis helyen sok mindent csak úgy lehet készíteni, ha sok az ilyen-olyan helyettesítő, aroma, természetazonos anyag, amikből pikk-pakk össze lehet keverni bármit, nem kell kivárni, míg a krém megfő, majd kihűl, megköt, kenhető lesz, ameddig a torta megsül, majd kihűl.

Ha egy cukrászda kézművesnek nevezi magát, teljesen életszerű helyzet, hogy valami elfogy, és aznap már nem tudják pótolni. Amennyiben helyben készült termékeket kínálnak, annak általában érezhető vagy látható nyoma van.

A tisztaság is fontos. Hiába áll már 50-60 éve egy cukrászda, ha itt-ott ragad a kosztól, és látszik a berendezésen, hogy semmi nem változott ez idő alatt, és ez nem biztos, hogy jó érzést vált ki belőlünk.

Igazi csoki, igazi gyümölcs. Fotó: fotoedu, iStock

Az árból is sok mindenre lehet következtetni olykor – mármint túl azon, hogy a hely olcsó vagy drága-e. A túlságosan olcsó cukrászdák mindig legyenek gyanúsak! Az alacsony árak arra utalnak, hogy sok pótlót, helyettesítőt használnak.

Legyél nyugodtan kritikus

Ha egy hely átment az „első pillantás” szűrőn, akkor kezdjünk el kóstolni. Kedvünk és vérmérsékletünk alapján válasszuk vagy a legegyszerűbb, esetleg a legolcsóbb süteményt. Vagy legyünk bátrak, és kockáztassunk: kérjük ki a kedvencünket, azt legalább ismerjük, és biztosan meg tudjuk már különböztetni a finomat a rossztól.

Abban az esetben, ha minden óvatosság ellenére csalódnunk kellett, pár perc szomorúság vagy düh után kihúzott derékkal álljunk tovább, és keressük tovább az igazit. Szerencsére ma már egyre bővül a kínálat, sorra bukkannak fel azok a kis cukrászdák, süteményboltok, ahol minőségi alapanyagokból, helyben készítik a finomságokat. Krémest, Esterházy-tortát nem biztos, de finomabbnál finomabb, izgalmasabbnál izgalmasabb pitéket és egyéb csodákat biztosan találunk. Csak legyünk nyitottak az új ízekre, és kóstoljunk bátran!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top