Szabadidő

Így vernek át az ételekkel-italokkal a tévéreklámok

Tudod, hogy mitől olyan szép a sör habja a reklámokban? Hát azt, hogy mitől olyan étvágygerjesztő a remegő tejszínhab? Esetleg azt, hogy mit keres egy lefordított tálka a tévében látható finom levesekben?

A tévéreklámokban a különféle élelmiszereknek a legjobb oldalát igyekeznek kidomborítani, nem véletlen, hogy külön műfaj az ételek-italok fotózása, hogy azok láttán a nézőknek azonnal megkorduljon a gyomra, és induljanak a közértbe, de legalábbis a hűtőhöz, azonnal csillapítandó éhségüket vagy szomjúságukat.

Ezzel csak az a baj, hogy a hasonló reklámokban látható finomságokat megkóstolva alighanem mindenki fintorogna, rosszabb esetben pedig hasmenés vagy annál is rosszabb végeredménye lehetne a felelőtlen kóstolgatásnak.

A sör valódi habja nem bírná ki a forgatás idejét (Fotó: Tumblr)

A How Things Work kiváló videóján bemutat pár trükköt az úgynevezett food stylistok szemfényvesztései közül. A képsorokból többek között kiderül, hogy a reklámokban látható, ínycsiklandó levesekbe először egy lefelé fordított tálkát helyeznek, hogy a különféle díszítések ne süllyedjenek bele a folyadékba, hanem a leves felszínén maradjanak a felvétel végéig.

Szintén ilyen trükk, hogy az egymásra halmozott ételek – jelen esetben a jellegzetes amerikai palacsinták – közé kartonlapokat helyeznek, hogy a torony magasabbnak tűnjön, illetve feltehetően azért is, hogy a fotózás-videózás során a palacsinták ne essenek össze. A sűrű juharszirupot pedig nemes egyszerűséggel motorolajjal pótolják, mert az nem szívódik be a palacsinta tésztájába, így tovább lehet szépen fotózni.

A sörreklámok is hazudnak, a vaskos habréteg kialakulása érdekében ugyanis a poharak aljába kevés mosogatószert öntenek, így valójában az habzik fel, amikor beletöltik a folyékony kenyeret. Erre azért van szükség, mert a sör habja nem bírná ki a forró stúdiólámpák alatt töltött időt.

Hasonló okból, ha egy reklámban tejszínhabot látunk, jó esély van rá, hogy valójában borotvahabot használtak, mivel szebben formázható, és a valódi tejszínhabbal ellentétben sokkal lassabban esik össze.

Bár a videón nem látható, de a kávéscsészékből gomolygó gőzfelhőket jellemzően cigarettafüsttel helyettesítik, mivel az is mutatósabb a felvételeken, a rostélyon sült hamburgerhúsra pedig egy felforrósított fémpálcával égetik rá a jellegzetes sötétbarna csíkokat.

Jó étvágyat kívánunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top