Gasztro

Így használd helyesen a vajat sütés-főzés közben

A vaj az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, amely minden hűtőszekrényben megtalálható, és nemcsak a szendvicskészítésnél kerül elő, hanem akkor is, ha sütünk vagy főzünk. Persze nagyon nem mindegy, hogyan használjuk, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle.

A vaj emlősállatok tejéből származó zsiradék, amit az állni hagyott tej tetejére kicsapódott tejszínből vagy tejfölből köpüléssel választanak ki. Zsírszázalék alapján különböző elnevezéseket kaphat: a teavaj 80, a szendvicsvaj 70, a  vajkrém 40 százalékos zsírtartalommal bír. A kiváló minőségű vaj vitaminforrás, antioxidáns, és csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát is, ráadásul nemcsak szendvicskészítéshez nagyszerű, hanem sütéshez és főzéshez is. Ha viszont erre használjuk, van pár dolog, amire figyelnünk kell, ezeket gyűjtöttük most egybe.

  • Ha kifejezetten magas hőmérsékleten főzünk, sütünk, soha ne vajat használjunk, vagy legalábbis ne önmagában alkalmazzuk, kazeintartalma miatt ugyanis a növényi zsírokkal szemben nagyon könnyen megéghet, és elvesztheti élvezeti értékét. Keverjük olívaolajjal, ami meggátolja, hogy hamar megégjen, vagy csak a sütés végén vessük be.
  • Sütemények készítésénél sem mindegy, milyen hőmérsékletű és állagú vajjal dolgozunk. Alaposan nézzük át a receptet, hogy tudjuk, mire is lesz szükség: linzertésztánál például csakis jéghideg vajat használunk, ezért fontos, hogy minél kevesebbet érintkezzen a meleg kezünkkel, más receptek azonban szoba-hőmérsékletű vagy akár olvasztott vajat igényelhetnek.
  • Mi legyen a sózott vajjal? Az alapból enyhén sós vaj inkább Európa északi részén kedvelt, de persze nálunk is kapható. Emiatt pedig jó tudni, hogy az északi hagyományok szerint nemcsak sültek vagy főételek elkészítéséhez használható, hanem édességek, sütemények összetevőjeként, például sós karamellához is ideális.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top