nlc.hu
Gasztro

Profi séfek trükkjei

A profi séfek 14 trükkje, hogy ügyesebb légy a konyhában

Hallottál már a mise-en-place technikáról? És arról, hogy a pitébe érdemes víz helyett vodkát tenni?

Akár kezdő szakács vagy, akár már van gyakorlatod a sütés-főzésben, a most következő 14 konyhai tipp között biztosan találasz majd néhány hasznosat!

Óvakodj a dizájnos mérőpoharaktól!

Bár a dizájnos mérőpoharak valóban jól néznek ki és mutatósak lehetnek a polcon, a szakemberek nem javasolják ezek használatát, ugyanis gyakran pontatlanok. Épp ezért célszerűbb, ha hagyományos mérőpoharat vagy konyhai mérleget használsz.

Mise-en-place technika

Az úgynevezett mise-en-place technikával időt takaríthatsz meg és csökkentheted a rendetlenséget is a konyhában. A lényege, hogy a sütés vagy főzés megkezdése előtt alaposan olvasd át a receptet, majd minden hozzávalót készíts oda – mérj ki, hámozz meg – előre, majd ezután láss csak neki az étel elkészítésének. Így nem fordulhat elő, hogy valami esetleg kimarad.

Szerezz be egy sütőhőmérőt!

Bár a legtöbb sütőnek van hőmérséklet-szabályozója, ám az általában néhány fokkal kevesebbet mér a valós hőmérsékletnél. Ilyenkor jön jól a sütőhőmérő, amivel ellenőrizheted, hogy valóban a receptben megadott hőmérsékletre melegedett-e a sütő.

Lesd el a profi séfek trükkjeit!

Lesd el a profi séfek trükkjeit! (Fotó: Getty Images)

Gyakorold a szeletelést!

A profi séfek szerint a kés magabiztos használata nagyságrendekkel javítja bármilyen étel minőségét, ugyanis a jól felaprított alapanyagok egyenletesebben főnek vagy sülnek meg. Ha nem vagy ügyes a szeletelésben, érdemes tehát gyakorolnod: használj éles kést, és dolgozz lehetőleg sima, masszív munkafelületen!

Kezdd a csirkével!

Első körben tanuld meg, hogy kell szétbontani, feldarabolni és megsütni egy csirkét, majd ha ez már megy, akkor próbálkozz más, nagyobb baromfikkal, például pulykával vagy kacsával!

Használd a broilert!

Ha a sütődön van broiler funkció, használd! A profi séfek a sütés vége felé szokták bekapcsolni a broilert: felülről lefelé áramló, intenzív hő gyönyörű színt ad a húsoknak és a zöldségeknek.

Zsiradékot csak kézzel!

Ha zsiradékot kell liszttel eldolgoznod, annak a legcélszerűbb módja, ha hidegen és puszta kézzel teszed, ahelyett, hogy kanállal vagy habverővel kevernéd.

A folyadékot ne egyszerre!

A készülő tésztához soha ne egyszerre add hozzá a tejet, vizet vagy más folyadékot, hanem fokozatosan, a tészta konzisztenciájára figyelve! Amint a tészta összeállt, már ne önts hozzá több folyadékot!

Pitébe vodkát!

A pitetészta általában egy nedves összetevőt tartalmaz, mely rendszerint a víz, a profi séfek azonban ezt vodkával helyettesítik, az ugyanis serkenti az úgynevezett gluténkötések képződését a tésztában. Ennek köszönhetően a pite kérge könnyedebb, kevésbé gumiszerű lesz.

Vodkával könnyebb lesz a tészta

Vodkával könnyebb lesz a tészta (Fotó: Getty Images)

Kend meg tojással!

Szintén a pite sütésekor, még a töltelék betöltése előtt érdemes a tészta belsejét megkenni felhabosított tojással, ez ugyanis valamelyest lezárja a tésztát és a töltelék nem fogja átáztatni azt.

Hűtsd le a tésztát, mielőtt kinyújtanád!

A legjobb állagot és ízt úgy érheted el, ha a tésztát hagyod alaposan kihűlni, mielőtt kinyújtanád, illetve megsütnéd, hogy minden benne lévő zsiradék teljesen hideg legyen. A legjobb, ha a kikeverés/begyúrás után fél órára a hűtőbe teszed pihenni és csak ezután állsz neki kinyújtani vagy a megsütni.

Óvatosan a liszttel!

Bár gyúráskor bevett szokás belisztezni a munkafelületet, hogy a tészta ne tapadjon rá, ezzel is csak óvatosan! Ha ilyenkor túl sok lisztet használsz ugyanis, az megkeményítheti a tésztát.

Süsd ameddig kell!

Mivel minden sütő kicsit más, ezért könnyen elképzelhető, hogy a süteményed nem pontosan annyi idő alatt fog megsülni, mint amit a recept ír. A legcélszerűbb, ha folyamatosan figyeled a színét, állagát és akkor veszed ki a sütőből, mikor úgy tűnik, elkészült.

Várd meg, míg kihűl!

Mielőtt a süteményt szeletelni kezdenéd, várd meg, míg teljesen kihűl, ugyanis néhány sűrítőszer csak hideg állapotban áll össze teljesen.  A hűlést felgyorsíthatod, ha az elkészült sütit egy megemelt rácsra vagy hűvös helyiségbe teszed.

via

Még több konyhai praktika

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top