nlc.hu
Gasztro

Top tippek és trükkök: 2022 legolvasottabbcikkei közül válogattunk

Best of 2022: Top 10 konyhai trükk, amit vigyünk magunkkal 2023-ba is!

Az óévben másról sem szóltak az ételekkel, étkezésről szóló cikkek, mint az eszement drágulásról. Vagy mégis olvastunk másról is? Az nlc. top10 cikke következik 2022-ből, amelyekben konyhai trükkökkel és jó tanácsokkal láttunk el benneteket!

Óriási különbség mutatkozik a 2020 előtti legnépszerűbb gasztrocikkek és az utóbbi három év legolvasottabb cikkeinek témái között. Korábban a profi séfek, cukrászok tippjei és a könnyed food hackek (meglepő hétköznapi trükkök) nyűgözték le a legtöbbeket, mára sokkal borúsabb képet festenek az étkezéssel kapcsolatos cikkek. Az utóbbi idők egymást követő válsághelyzeteiben csak kapkodtuk a fejünket az elképesztő drágulás, a polcokról eltűnő, egyes alapélelmiszerek láttán, és egy új szó is bekéredzkedett a szótárunkba, a kissé idétlen:

ársapka.

A tavalyi év top10 legolvasottabb gasztrotémái következnek, amiben egy-egy trükköt, tanácsot vagy ezekből egy egész csokrot adtunk át olvasóinknak. Íme.

Nagyon is számított, hányszor használhatjuk az étolajat

2022-ben akadozott az ételolajimport, ezért több hazai élelmiszertermékben sertészsírra cserélték a napraforgóolajat. Az egész évről elmondható, hogy azok is spórolni kezdtek, akik korábban kevésbé figyeltek az árcimkékre vagy könnyedebben dobtak ki ételt. A napraforgóolaj is az ársapkát kapott alapélelmiszerek közé tartozik, de rengeteg embert érdekelt, hogy hány körben használhatjuk az étolajat a különböző ételek sütésekor.

Tovább a cikkre: Ennyiszer lehet sütni ugyanabban az olajban

Fánksütés olajban

Olajigényes finomság: itt a fánkszezon / Fotó: Mark Hochleitner, Getty Images

Nem csak a konyhában segítettünk: nyelvi kérdés

Alapfokú kiejtési kihívás a tiramisù, a piña colada vagy a lasagne, míg a tagliatelle, a gnocchi vagy a prosciutto már többeken kifog. Az olasz, francia, spanyol szavak kiejtése persze könnyebben elsajátítható, mint az európai nyelvektől jóval idegenebb hangzású ázsiai szavaké, amelyben a számunkra ismeretlen ábécé sem segít. A leves, ami nem fő: phở. De akkor hogy is ejtsük ki helyesen? Mutatjuk.

Tovább a cikkre: Az imádott leves, aminek mindenki rosszul ejti ki a nevét

Jóból sokkal jobbat: a krémesen lágy tejbegríz titka

Egy egyszerű, hétköznapi étel, amit rendkívül könnyű elrontani. A spórolós vizes, íztelen gríz és a betonkeménnyé dermedt sem jobb, de ha megvan a biztos receptünk, és a jól begyakorolt időzítés, hogy megfőjön, de még lágy maradjon – még ezután is tökéletesíthetjük a tejbegrízünket. Hogy mi a titkos összetevő, kiderül az alábbi cikkünkből.

Tovább a cikkre: A trükk, amitől krémesen lágy lesz a tejbegríz

Tejbegríz

Fahéjjal vagy kakaóporral? / Fotó: Gerzsenyi Flóra

Mi köze a fasírtnak a muffinhoz? Mutatjuk!

Egy klasszikus food hackkel is tömegek ismerkedtek meg 2022-ben. Nincs is bosszantóbb „jótanács” annál, ha olyan extra eszköz vagy technika szükséges egy konyhai trükk alkalmazásához, ami csak megbonyolítja az egészet, vagy egy nagy halom felesleges mosogatnivalót eredményez. Ez a kis trükk valóban hasznos és időt spóroló: egy bevett konyhai eszköz szokatlan használata az alapja. Hajrá!

Tovább a cikkre: Felrobbantotta a netet az anyuka főzős tippje

Séftipp az álompuha belsejű szilvás gombóchoz

Az egri Macok Bisztró séfje, Macsinka János volt segítségünkre. A szilvás (és más) gombócok készítése macerás, és ha belül nyers, gumis állagú vagy megkeményedett gombóc a végeredmény, egy életre elmehet tőle a kedvünk. Mielőtt az előkészített mirelit termékekre szavaznánk, tegyünk egy próbát az igazi házi gombócokkal: Macsinka János részletes útmutatót adott ehhez!

Tovább a cikkre: Így lesz álompuha és belül szaftos a szilvás gombóc

A kolbász és Michelin-csillag esete

Milyen tanáccsal lát el minket a Michelin-csillagos étterem séfje, ha nem egy bonyolult fine dining ételről van szó? Tippjeivel a kolbász becsületéért is kiállt a konyhafőnök, hiszen a legegyszerűbb ételeket is ki lehet maxolni egy kis odafigyeléssel. Kell-e zsiradék a kolbászok alá, és ha igen, milyen? Igaz-e, hogy meg kell szurkálnunk a kolbászokat sütés előtt? Frissen a legfinomabb a sült kolbász? Meglepő, de nem! Részletek a cikkünkben.

Tovább a cikkre: Ez a tökéletes sült kolbász 5 titka a Michelin-csillagos séf szerint

Két kolbász serpenyőben

Vigyázzunk a villával, nem ez az ideális eszköz a sütéshez / Fotó: Westend61, Getty Images

Topcukrászda bejglije megfizethető áron

A ruháktól a parfümökön át az autóiparig számos gyártó él ezzel az eszközzel: ha szerényebben és nagyobb mennyiségben prezentálják ugyanazt a terméket, kedvezőbb áron hozzájuthatunk. Így tett a legendás budapesti cukrászda, a Gerbeaud is, akik az egyik legnagyobb élelmiszerüzlet-lánc boltjaiban tették elérhetővé karácsonyi bejglijüket jóval olcsóbban. Érdemes egy kicsit hosszabban elidőzni a polcok között, elolvasni a címkéket, és okosan vásárolni!

Tovább a cikkre: Ezrekkel olcsóbban adja a Gerbeaud-bejglit az Aldi

Kukorica 1000 Watton! Kukoricafőzés fazék és főzővíz nélkül

A TikTokon terjedő konyhai technikákkal szemben érdemes némi egészséges gyanakvást gyakorolnunk. Ez a kukoricás trükk azonban bevált, és a masszív 40 fokos hőségben volt is értelme a food hacknek, hiszen nem csak időt és energiát spórolhattunk vele, hanem a tűzhely bekapcsolását és a vízforralást is, amikor mindegyikünk inkább jégkockákra vágyott. Egy konyhai alkalmatosság kell persze hozzá, cikkünkből kiderülnek a részletek.

Tovább a cikkre: Tökéletes lesz a kukorica főzés nélkül is

Te drága kenyér! A szikkadt kenyér kincs: kenyérmentés 15-féleképpen

A kenyér szikkadtan is érték, nem csak frissen, ropogósan, puha belsővel. Egyes ételekhez kifejezetten többnapos kenyér szükséges, mi pedig összegyűjtöttük az „öreg” kenyér hasznosításának 15 módját a bundás kenyértől a Stefánia-vagdalton át a zsemlegombócig. Ugye 2023-ban sem kerül kenyér a kukába?

15 recept – 15 jó ok, hogy a többnapos kenyerünk ne a kukában végezze

Bundás kenyér

Kalácsból és kenyérből is / Fotó: Thomas Connertz, Getty Images

Egy egyszerű mozdulatsor, és a rántottánk olyan lesz, mintha séf készítette volna

„Még egy rántottát sem tud elkészíteni” – szokás lefitymálni a konyhai amatőröket. Most minden kezdő (vagy lusta) sütő-főző visszavághat: cikkünkben elmagyaráztuk, és két videóban meg is mutattuk, hogyan cifrázhatjuk a rántottánkat. Egy jó darabos, száraz rántotta persze nem kihívás, de mitől is lehet kiemelkedő ez a hétköznapi étel? Mutatjuk az egyik megfejtést.

Tovább a cikkre: Száraz rántotta helyett mennyeit

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top