Gasztro

Elhunyt Benke Laci bácsi

A séf hetvenéves volt, jó ideje betegeskedett.

MTI Fotó: Kovács Attila

Az nlc legutóbb akkor írt róla, amikor tavaly decemberben vérnyomásproblémákkal kórházba került, péntek este pedig az atv.hu jelentette be, hogy 70 éves korában elhunyt Benke László, többszörös világbajnok magyar mesterszakács és mestercukrász. Azt írják, Benke 1966-ban a Szabadság Szállóban (ez a mai Grand Hotel Hungária a Baross téren) hidegkonyhafőnök volt, ezután a Tihanyi Motel, majd a Gundel étterem séfhelyetteseként munkálkodott. 1971-ben a Sylvanus Szálló konyhafőnöke. 1972-ben Párizsban a Magyar Ház séfjeként dolgozott, majd hazatérése után, 1974-től a Gundel Károly Vendéglátóipari SzK és SzKI tanára volt 18 évig, ahol „Kiváló pedagógus” kormánykitüntetéssel ismerték el. 1979-ben újra tanulni kezdett, aminek eredménye lett a mesterszakácsi, 1980-ban pedig a mestercukrászi vizsgája.

Benke Laci bácsit az utóbbi években többször is kikezdték az ún. nagy magyar gasztroforradalom megmondóemberei, de ettől még ő azon kevés tévés szakácsok közé tartozott, akik nem okoskodtak, hanem olyan ételeket készítettek a kamera előtt, amit bármelyik rutinos háziasszony el tudott tőlük lesni. Benke ráadásul tanult szakács, nem saját maga által felkent gasztroceleb volt: ha végignézzük a karrierjét, könnyed matekkal kijön, hogy több millió adag általa felügyelt, majd felszolgált pörkölt maradék szaftját tunkolták ki hazai éttermekben vígan a tányérból. Azért, mert tudta, hogyan kell pörköltet főzni. 

Persze nyúlt ő mellé, csinált furcsa dolgokat, de ettől még sok ember fogta meg miatta a fakanalat. Szerethető fazon volt. Nyugodjék békében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top