Aki járt már Spanyolországban, az jól tudja, hogy az Andalúzia vidékéről származó, paradicsomos alapú zöldségleves igazi áldás tud lenni a forró nyári napokon. Mostanra pedig már nemcsak egész Spanyolországban terjedt el, hanem a világ többi részén is előszeretettel készítik nyáron, hiszen egészséges, frissítő, és főzés nélkül is viszonylag hamar megvan.
Gazpacho a világ körül
A hideg zöldséges leves annyira bejön a világ többi részén élőknek is, hogy mindenki elkészíti a saját verzióját, helyi alapanyagok hozzáadásával: létezik már savanykás ízvilágú ázsiai gazpacho vagy a kissé édeskés epres zöldségleves.
Epres gazpacho
Hozzávalók:
- 250 g eper
- 250 g paradicsom
- 1 db kígyóuborka
- 3 szál újhagyma
- 2 szelet száraz kenyér
- 2 db kápia paprika
- víz
- só, bors
- olívaolaj
- balzsamecet
Elkészítés:
- A kenyérszeleteket langyos vízbe áztatjuk. Közben az uborkát meghámozzuk és felkockázzuk, majd egy szűrőbe tesszük, besózzuk, és állni hagyjuk 15 percig.
- Mossuk meg az epreket, szedjük le a zöld szárát, és vágjuk fel apró kockákra ezt is a paradicsomokkal és a paprikával együtt.
- Az újhagymát tisztítsuk meg és karikázzuk fel. Az összes zöldséget, gyümölcsöt tegyük be a turmixgépbe a kinyomkodott kenyérrel együtt, és turmixoljuk le rövid ideig.
- Adjuk hozzá a balzsamecetet, olajat és annyi vizet, hogy elérjük a kívánt levesállagot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Tálalásig tartsuk hűtőszekrényben.