nlc.hu
Gasztro
Könnyebb elhízni, ha bekapcsolva maradt tévé mellett alszunk el

Könnyebb elhízni, ha bekapcsolva maradt tévé mellett alszunk el

Nagyobb eséllyel híznak el azok, akik rendszeresen a bekapcsolt tévé mellett alszanak el.

Az elhízás és a tévénézés újfajta összefüggését tárta fel az amerikai Nemzeti Környezet-egészségügyi Intézet kutatói által írt tanulmány. A kutatók 44 ezer, 35 és 74 éves kor közötti nőt vizsgáltak, akik rendszerint bekapcsolt tévé vagy más, élénkebb fényt kibocsátó fényforrás mellett aludtak el a hálószobában.

Az ötéves vizsgálat alapján ez a szokás együtt járhat a súlygyarapodással: a bekapcsolt tévé mellett álomba szenderülő alanyok 17 százalékkal nagyobb eséllyel szedtek fel az évek alatt több mint 4,53 kilogrammot. Az eredmények tehát azt mutatják, hogy az alvás közbeni mesterséges fénynek való kitettség növeli a súlygyarapodás kockázatát.

Fiatal lány képernyőt nézeget az ágyban (fotó: VOISIN/PHANIE)

A jó minőségű alvás más életfunkcióink működése miatt is létfontosságú. Már egy ideje lehet tudni, hogy a mesterséges fény rontja az alvásminőséget, ez az egyik oka annak is, hogy a telefonok éjszakai módjaiban a kék fényt csökkentő funkciók is helyet kapnak, de eddig még nem vizsgálták hosszabb távon azt, hogyan hat a testre alvás közben.

A fény az esti órákban eltolja a biológiai óránkat. Korábbi kísérletek során az is kiderült, hogy az esti fények hatással vannak a metabolizmusra” – kommentálta a tanulmányt Malcolm von Schantz, a Surrey Egyetem professzora. A szakember szerint az új kutatás eredményei erősítik annak a tanácsnak a létjogosultságát, hogy kerüljük a kék fényt kibocsátó elektronikus eszközök használatát a hálószobában.

(via 24.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top