Gasztro

Kiteszik a műanyag poharakat, balesetveszélyesebbé válhat a Borfesztivál

Már a szeptember 18. és 22. között zajló Bortéren is tilos lesz a műanyag pohár használata a Szegedi Városkép és Piac Kft. döntése szerint, illetve a jövő évi, 26. Borfesztiválon is már csak üvegpohárból fogyaszthatjuk az italokat.

A Délmagyar írása szerint a cég azért döntött így, mert szerintük a kulturált borfogyasztás része, ha üvegpohárból iszunk, és mert az intézkedés hozzájárul ahhoz, hogy Szeged zöldebb legyen. Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a lap kérdésére elmondta, hogy a Borfesztiválon és a Bortéren jelenleg is lehetősége van mindenkinek üvegpoharat bérelni, eddig ezek használata nem okozott problémát. Hozzátette, hogy az üvegpohár törés esetén számtalan baleset forrása lehet, ezért úgy véli, a szervezők oldaláról nagyobb odafigyelést igényel az ilyen problémák kezelése, az üveghulladékok gyors összegyűjtése.

Képünk illusztráció / Fotó: Profimedia, Martin Mehes

Azt is elmondta, hogy környezetvédelmi szempontból az intézkedés pozitív. „Tekintettel arra, hogy a műanyag poharak bekerülnek egy közös gyűjtőbe, ahol az élelmiszer-maradékkal szennyezett műanyagokat gyűjti a társaság, a továbbiakban másodnyersanyagként nem hasznosíthatók. Ez azt jelenti, hogy a Sándorfalvi úti Központi Hulladéklerakóra lesznek elszállítva. Az idei fesztiválon 27,16 tonna szemetet szállított el társaságunk” – mondta, hozzátéve, hogy a május 17. és 26 között megrendezett programon 33,14 tonna üveghulladék gyűlt össze. Az intézkedés bevezetésével ez a szám tovább emelkedhet majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top