Gasztro

Leszámol a műanyag szívószálakkal több tucat budapesti vendéglátóhely

Miután a világ számos országában felhagynak a műanyag szívószálak használatával, Budapest is beáll a sorba: 43 vendéglátóhely száműzi az évszázadok alatt lebomló műanyagot.

Nagyszabású akciót indított Budapesten a Felelős Gasztrohős Alapítvány, amihez 43 fővárosi vendéglátóhely csatakozott idáig. Ők azt vállalták, hogy augusztustól nem adnak automatikusan szívószálat a vendégeiknek, illetve lebomlóra cserélik a klasszikus műanyag szívószálat.

Az akcióról beszámoló Index cikkében megemlíti, hogy  egy szívószál 500 év alatt bomlik le, pontosabban esik szét kicsi darabokra. Egy budapesti étteremben egy évben annyi szívószálat használnak el, ami három kézipoggyász méretű bőröndbe férne csak bele.  

Iparilag komposztálható verzióra váltanak az akcióban részt vevő egységek – Fotó: pixabay

„Ezzel a lépéssel számításaink szerint havonta közel 160 000 szívószálat vonunk ki a pesti szemetesekből. Összesen a helyek évente közel 400 kilométernyi műanyagszemetet kerülnek el, és ha egymás mögé raknánk, akkor majdnem kétszer körbeérné a Balaton partját. Reméljük ezzel olyan mozgalmat indítunk, ami pár éven belül teljesen száműzi a műanyagot a városi éjszakából” – nyilatkozta egy szakértő a lapnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top