nlc.hu
Gasztro

RAKUN dobozközösség

Egy vagyont fizetünk ki érte, mégis rögtön kidobjuk – megoldás a műanyag ételes dobozokra

A Felelős Gasztrohős elhozta az alumínium ételhordók trendi, biztonságos és kényelmes változatát: egyszer használatos műanyagdobozok helyett itt a RAKUN dobozközösség.

Útközben beszaladni a kedvenc éttermünkbe, kérni egy adagot valamelyik finom ételből, majd otthon vagy a munkahelyünkön elfogyasztani roppant vonzó és kényelmes megoldás. Csak egy baj van vele: a kényelem nyomában járó, egyszer használatos műanyagdobozokból álló szeméthegyek. Erre a problémára talált ki egy rendkívül elmés megoldást a Felelős Gasztrohős, amit már több mint egy éve tökéletesítenek, és most már élesben is működik, habár egyelőre csak Budapest belvárosának hét éttermében. A megoldás neve: RAKUN Dobozközösség.

RAKUN dobozközösség

A műanyag tetővel ellátott fémdobozokat akárhányszor újra lehet használni, a higiéniáról pedig az éttermek gondoskodnak. Fotó: Kőfaragó Zsuzsi

A rendszer „motorja” egy app, amiben elő lehet fizetni az újrahasználható dobozokra, így aztán a felhasználóknak nem kell többé pillanatok alatt szemétté váló műanyag csomagolásban hazavinniük az ételt, hanem egy trendi és jól záródó fémdobozban kapják meg. A kiürült dobozt pedig bármelyik résztvevő étteremben le lehet adni, ahol a HACCP előírások szerinti fertőtlenítő mosogatásnak vetik alá – ahogy az étterem többi eszközét is, a következő felhasználó pedig egy ilyen, teljesen tiszta és biztonságos dobozban kapja meg az ételét. Hát nem nagyszerű?

Nincs szemét, nincs fertőzésveszély, mégis kényelmes megoldás.

Az ötlet már régóta érlelődött, de a végső lökést a küszöbön álló műanyagtörvény adta a Felelős Gasztrohős Alapítványnak. A jogszabály a jövő évtől betiltja bizonyos egyszer használatos műanyagok alkalmazását, így a vendéglátóhelyek lépéskényszerbe kerültek. Sokat gondolkoztak a megoldáson, felmerült a környezetbarát, komposztálható és lebomló csomagolások alkalmazása, de mivel végeredményben ezeket az eszközöket is újra és újra le kell gyártani, nem igazán nevezhetők környezetbarátnak. Az újrahasználható edények azonban igen – mondta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa.

RAKUN infografika

Így működik a RAKUN dobozközösség (Arculat és grafika: Kőfaragó Anna)

Felmerül a kérdés, hogy miért jobb megoldás a dobozközösséghez csatlakozni, mint a saját kis dobozunkat bedobni a táskánkba és abban elhozni az ételt. Aki próbálkozott már ilyesmivel, az tudja: a legtöbb étterem higiéniai okból egyáltalán nem hajlandó saját edényben kiadni a fogásokat, szeretnek biztosra menni. A másik nyomós érv pedig a kényelem: a nálunk lévő, kiürült dobozt bármikor és bármelyik résztvevő étteremben le lehet adni. Az appban lévő QR-kód segítségével ugyanis az éttermek követni tudják az előfizetést és hogy éppen hogy áll a dobozzal a felhasználó. Akinél pedig úgy ismeri magát, hogy időnként logisztikai problémái adódnak, nyugodtan kérhet kettő vagy több dobozt is.

Most pedig elérkeztünk a piszkos anyagiakhoz: a havi előfizetés egy dobozra 500 forint, két dobozra pedig 800. Ez az összeg elég hamar megtérül, ha az ember gyakran jár ebédért különböző éttermekbe, viszont nem kell megvennie az egyszer használatos, pillanatok alatt szemétté váló műanyag dobozokat. A RAKUN Dobozközösség appja az Apple Store-ból és a Google Play áruházból is letölthető.

A RAKUN dobozközösségben résztvevő éttermek listája

  • Gentry Coffee & Brunc, Budapest V., Királyi Pál utca 9.
  • Caffé Benito, Budapest VIII., Baross u. 1.
  • Gerlóczy Café, Budapest V., Gerlóczy u. 1.
  • Szimply Food, Budapest V., Károly krt. 22.
  • Paletta Budapest, Budapest IX., Páva u. 18.
  • Csendes Létterem / Csendes Társ, Budapest V., Ferenczy István u. 5.
  • Bonnie Restro, Budapest V., Ferenciek tere 5.

Innen ismerheted még a Felelős Gasztrohőst:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top