nlc.hu
Gasztro
Gyönyörűséges és isteni finom: kivis-áfonyás kosárka

Gyönyörűséges és isteni finom: kivis-áfonyás kosárka

Nem hittük volna, de ízben és színben is tökéleteset tudunk alkotni kivi és áfonya bevetésével. Egy igazán látványos, mégis gyümölcsösen könnyed sütikosárka következik.

Ha a gyümölcsös linzerkosárka már régóta a bakancslistánkon van, akkor ideje, hogy ne csak a kedvenc cukrászdánkban szemezgessünk vele az üvegvitrinen keresztül, de elkészíthetjük könnyedén otthon is. Ez a kivis-áfonyás variáció tökéletes desszert lehet vendégvárásra vagy „csak” vasárnap délutáni családi sütinek is. Illatos, színes, könnyed és finom.

Gyümölcsös kosárka

A roppanós linzertészta, a lágy krém és a savanykás-édes gyümölcsök tökéletes elegye ez a sütemény. Ha betartunk néhány konyhatechnikai trükköt az eredmény garantált siker lesz:

  • a linzertészta akkor lesz jó, ha hideg vajjal dolgozunk. Ha túl száraz lenne a tészta és nem állna össze, kanalanként adjunk hozzá jeges vizet.
  • használjunk bátran zselatint, így a gyümölcsök sokáig megőrzik frissességüket.

Kivis-áfonyás kosárka

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 125 g hideg vaj
  • 100 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 cs. sütőpor
  • 5 dl tej
  • 5 tojássárgája
  • 150 g cukor
  • 50 g keményítő
  • 50 g kukoricaliszt
  • 3 kezeletlen citrom
  • 4 szem kivi
  • 200 g áfonya

Elkészítés:

  1. A lisztet és a felkockázott hideg vajat morzsoljuk el villával vagy késes aprítóban. A lényeg, hogy minél kevesebbet érintkezzen a tészta a kezünk melegével. Majd adjuk hozzá a cukrot, a sütőport, a tojás és egy citrom reszelt héját. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Ha összeállt, lefóliázva fél órára tegyük a hűtőszekrénybe.
  2. A krémhez a tejet kezdjük el melegíteni a másik két citrom héjával, majd a tűzről levéve hagyjuk állni negyed órán át.
  3. Közben a tojássárgákat a 150 g cukorral keverjük ki egészen fehéredésig. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a keményítőt és a kukoricalisztet is. 
  4. A tejből vegyük ki a citromok héját, majd lassan adjuk hozzá, folyamatosan keverve a tejet. Majd az egészet kezdjük el újra melegíteni, még mindig kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, tegyük át egy tálba, takarjuk le fóliával úgy, hogy az érintkezzen a krémmel és tegyük a hűtőszekrénybe. Így nem fog a krém megbőrösödni.
  5. A kosárka formákat vajazzuk és lisztezzük ki, majd szabjuk bele méretre a kiterített tésztát. Mindegyik alját szurkáljuk meg villával, majd sütőpapírral béleljük ki, és nehezékkel (pl. száraz bab) süssük elő 180 fokos sütőben, amíg aranyszínű nem lesz. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
  6. A kihűlt tésztát töltsük meg a szintén hideg krémmel és díszítsük a gyümölcsökkel. Ha szeretnénk. zselatinnal fixálhatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top