Ha a gyümölcsös linzerkosárka már régóta a bakancslistánkon van, akkor ideje, hogy ne csak a kedvenc cukrászdánkban szemezgessünk vele az üvegvitrinen keresztül, de elkészíthetjük könnyedén otthon is. Ez a kivis-áfonyás variáció tökéletes desszert lehet vendégvárásra vagy „csak” vasárnap délutáni családi sütinek is. Illatos, színes, könnyed és finom.
Gyümölcsös kosárka
A roppanós linzertészta, a lágy krém és a savanykás-édes gyümölcsök tökéletes elegye ez a sütemény. Ha betartunk néhány konyhatechnikai trükköt az eredmény garantált siker lesz:
- a linzertészta akkor lesz jó, ha hideg vajjal dolgozunk. Ha túl száraz lenne a tészta és nem állna össze, kanalanként adjunk hozzá jeges vizet.
- használjunk bátran zselatint, így a gyümölcsök sokáig megőrzik frissességüket.
Kivis-áfonyás kosárka
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 125 g hideg vaj
- 100 g cukor
- 1 tojás
- 1 cs. sütőpor
- 5 dl tej
- 5 tojássárgája
- 150 g cukor
- 50 g keményítő
- 50 g kukoricaliszt
- 3 kezeletlen citrom
- 4 szem kivi
- 200 g áfonya
Elkészítés:
- A lisztet és a felkockázott hideg vajat morzsoljuk el villával vagy késes aprítóban. A lényeg, hogy minél kevesebbet érintkezzen a tészta a kezünk melegével. Majd adjuk hozzá a cukrot, a sütőport, a tojás és egy citrom reszelt héját. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Ha összeállt, lefóliázva fél órára tegyük a hűtőszekrénybe.
- A krémhez a tejet kezdjük el melegíteni a másik két citrom héjával, majd a tűzről levéve hagyjuk állni negyed órán át.
- Közben a tojássárgákat a 150 g cukorral keverjük ki egészen fehéredésig. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a keményítőt és a kukoricalisztet is.
- A tejből vegyük ki a citromok héját, majd lassan adjuk hozzá, folyamatosan keverve a tejet. Majd az egészet kezdjük el újra melegíteni, még mindig kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, tegyük át egy tálba, takarjuk le fóliával úgy, hogy az érintkezzen a krémmel és tegyük a hűtőszekrénybe. Így nem fog a krém megbőrösödni.
- A kosárka formákat vajazzuk és lisztezzük ki, majd szabjuk bele méretre a kiterített tésztát. Mindegyik alját szurkáljuk meg villával, majd sütőpapírral béleljük ki, és nehezékkel (pl. száraz bab) süssük elő 180 fokos sütőben, amíg aranyszínű nem lesz. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
- A kihűlt tésztát töltsük meg a szintén hideg krémmel és díszítsük a gyümölcsökkel. Ha szeretnénk. zselatinnal fixálhatjuk.