Gasztro

Hétvégi menü: kimaxoljuk a nyarat

Kovászosuborka-krémleves, töltött kagylótészta és fekete cseresznyés clafoutis lesz az ebéd.

Nem tudom, más hogy van vele, de a dolgok jelenlegi állása szerint határozottan vállalom azt a megközelítést, hogy az a jó étel, amivel nem kell sokáig melegíteni a konyhát. A második legfontosabb szempont pedig nyilván az, hogy használjuk, ami most érik, márpedig ez az időszak a bőség maga.

A hétvégi menüt is ezt a két alapelvet követve állítottam össze. Kevés munka, viszonylag kevés sütés-főzés, ízorgia – így tudnám leginkább jellemezni.

Kezdetnek egy hűsítő kovászosuborka-krémlevest készítünk, amit értelemszerűen főzni sem kell, nem vagyunk ugyanis önmagunk ellenségei. A végeredményre ugyanakkor nem lesz panasz, a kovászosuborka-krémleves hatalmas találmány, bárki megmondhatja, aki kóstolta már.

A főétel egy izgalmas tésztaétel lesz, méghozzá töltött kagylótészta. A töltelékben főleg lazac és kapor lesz, és plusz pikantériának kapribogyó is kerül bele, mindezt pedig egy csodálatos fehérboros-tejszínes szósszal fogjuk nyakon önteni, majd összesütjük. Nem egy mákos tészta, az biztos. Ha semmiképpen sem tudsz megbékélni a hallal, csináld csirkemellfilével, úgy is finom lesz.

A desszerttel meg az a helyzet, hogy én tényleg gondolkoztam, tisztelt bíróság, valami sütés nélkül készülő csodán, végül mégis abban maradtam magammal, hogy soha többé senki nem venne komolyan, ha nem sütnénk clafoutis-t, mikor tombol a cseresznyeszezon. A clafoutis – vagy magyarul tejpite – az ortodox megközelítés szerint ugyanis csakis fekete cseresznyéből készülhet, úgyhogy pont itt az ideje. Mi persze nem vagyunk ilyen szigorúak.

Kovászosuborka-krémleves

Aki időben lefülelte, hogy ez a hét bizony a kánikuláé lesz, és ennek megfelelően megtette az előkészületeket, annak a hétvégére be is érik a kovászos uborkája. Az enyém szerdán így állt, szombatra jó lesz:

Kiváló alapanyag lesz (Fotó: Belső Olga)

Kiváló alapanyag lesz (Fotó: Belső Olga)

Persze akkor sincs semmi baj, ha nem az ablakpárkányon, virágládák között érlelt uborkából készíted, hanem boltiból, az ízélmény csaknem ugyanolyan lesz. A másik fontos kérdés az alaplé ügye, mert az is kell a levesbe. Ha pont van otthon frissen vagy lefagyasztva, akkor fogadd elismerésem, ritka szuper háziasszony vagy. Ha nincs, akkor ugorj be a közeli drogériába vagy bioboltba, majd az összetevők listájának gondos átböngészése után vásárolj egy doboz bio leveskockát. Vagy vegyél rögtön kétfélét, otthon kóstold meg, hogy melyikből jobb a leves, és azt használd, amelyik jobban ízlik. Ennyit tudtam segíteni, de most szólok, hogy természetesen le fogom tagadni, ha valaki azt állítja, hogy leveskockát ajánlottam bármilyen ételbe.  

Gyönyörű mintákká rendeződik az olaj a levesen (Fotó: Belső Olga)

Gyönyörű mintákká rendeződik az olaj a levesen (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók

  • 4 kovászos uborka           
  • 3 dl kovászos uborka lé
  • 3 dl zöldség alaplé (vagy bio leveskockából nyert leves)
  • 3 dl natúr joghurt
  • fél gerezd fokhagyma
  • A tetejére olívaolaj vagy tökmagolaj
  • Vékony kolbászkarikák, ha van erőnk kolbászchipset készíteni

Elkészítés

  1. Hideg hozzávalókkal dolgozunk, vagy ha nem, akkor utólag kell jól behűteni a levest. Mindent beledobunk a késes robotgépbe, és pépesítjük.
  2. Amikor tovább már nem pépesedik, szitán vagy pelenkán áttörjük, lényeg, hogy a sprőd uborkahéjak fennakadjanak, és ne zavarjanak be a leves krémességébe.
  3. Ha szeretnénk a tetejére kolbászchipset, akkor a hajszálvékony kolbászkarikákat tegyük forró serpenyőbe, majd pár perc múlva fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalukat is.
  4. Tálaláskor a tetejét meglocsolhatjuk olívaolajjal vagy tökmagolajjal, és igény szerint elhelyezhetünk rajta pár karika kolbászchipset.

Töltött kagylótészta

Ilyenkor nyáron, amikor a zsíros, vörös húsokat egyáltalán nem kívánjuk, a csirkét már unjuk, nyúlhoz, galambhoz és fácánhoz – habár itt szaladgálnak mindenfelé – nehezebb hozzájutni, mint a mexikói avokádóhoz, kézenfekvő választásnak látszik a hal. A lazacot nagyjából mindenki szereti, finom, friss íze van, az állaga és a színe egészen csodálatos, és engem még az sem zavar igazán, ha tenyésztettet sikerül vásárolni, nem pedig vadat. Hét és félmilliárd emberre nem lehet vadászni-halászni ugyanis.

A lazac ellenére ez egy olasz hangulatú és ízvilágú étel, amit leginkább a kapribogyónak, na meg a kagylótésztának köszönhetünk. Meg az összes többi hozzávalónak, bár, ha jobban belegondolok, a szósz íze leginkább a Stroganoff-bélszínére emlékeztet. Finom és egyáltalán nem bonyolult étel, ráadásul bő fél óra alatt el is készül, plusz a sütés. Hát nem csodálatos?

Amilyen szép, olyan finom (Fotó: iStock)

Amilyen szép, olyan finom (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • Kb. 25 dkg nagy kagylótészta. Minél nagyobbat kapunk, annál kevesebbet kell dolgozni a megtöltésével.
  • 50 dkg lazacfilé, de ha nem szereted a halat, használj nyugodtan csirkemellfilét
  • 1 ek. kapribogyó
  • 2 csokor zsenge kaporlevél
  • 1 tojás
  • fél citrom leve
  • só és bors ízlés szerint

A mártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek. liszt
  • 2,5 dl alaplé
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 4 dl tejszín
  • 1 púpos ek. mustár
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Először bő sós vízben kifőzzük a kagylótésztát a csomagoláson lévő utasítás szerint. Ha kész, leszűrjük, lecsepegtetjük.
  2. Közben elkészítjük a tölteléket. A lazacfilét (csirkemellet) késsel vagy késes robotgépben pépesítjük. Hozzáadjuk a kapribogyót, csöpögtetünk hozzá citromlevet. Megkóstoljuk a kapribogyót, és ennek tükrében lőjük be a szükséges só mennyiségét.
  3. A zsenge kaporlevelet apróra vágjuk, ezt is hozzákeverjük a halhoz.
  4. Most elkészítjük a szószt: a hagymát apróra vágjuk, vajon megpároljuk. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük. Hozzáöntjük az alaplevet, a bort és a tejszínt, és összerottyantjuk. Végül hozzáadjuk a mustárt, sózzuk, borsozzuk.
  5. Vajjal kikenünk egy tűzálló tálat. A kagylótésztákat megtöltjük a halpéppel és lazán egymás mellé tesszük a tálba. Nyakon öntjük a szósszal, lefedjük alufóliával, majd betoljuk a sütőbe. Légkeveréssel 180 fokon sütjük kb. 20 percig, akkor levesszük róla a fóliát és tovább sütjük még ugyanennyi ideig.
  6. Végül vágjunk fel pár paradicsomot, sózzuk meg, locsoljunk rá olívaolajat, szórjunk rá kevés kaprot, és kész is vagyunk a körettel.

Clafoutis

A clafoutis (klafuti) borzasztó egyszerű sütemény. Bonyolultságát tekintve olyan, mint a palacsinta: összekeverjük a hozzávalókat, és kész is a tészta, viszont nem egyenként sütjük ki, hanem egyetlen tálban. Cserében kénytelenek vagyunk cseresznyét magozni, hacsak nem málnával dolgozunk, de ki tilthatná meg?

Clafoutis. Kell-e magyarázni? (Fotó: iStock)

Clafoutis. Kell-e magyarázni? (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 3 tojás
  • 3 ek. cukor
  • 1 kk. vaníliakivonat
  • 10 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • fél kg fekete cseresznye (vagy málna, vagy más gyümölcs)

Elkészítés

  1. Először megmossuk, majd kimagozzuk a cseresznyét.
  2. Ezután habverővel összekeverjük a cukrot a tojásokkal és a vaníliakivonattal, hozzákeverjük a lisztet, végül a tejet és a tejszínt is belekeverjük. 
  3. Kivajazunk egy kerek, tűzálló tálat és az aljára szórjuk a cseresznyét, majd ráöntjük a masszát.
  4. Betoljuk a sütőbe, és légkeveréssel 180 fokon 34-40 percig sütjük.
  5. Hagyjuk kicsit kihűlni, úgy szeleteljük! Langyosan, porcukorral meghintve az igazi.

Jó étvágyat kívánunk a hétvégi ebédhez, remélem, kedvet kaptatok az elkészítéséhez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top