Nem tudom, más hogy van vele, de a dolgok jelenlegi állása szerint határozottan vállalom azt a megközelítést, hogy az a jó étel, amivel nem kell sokáig melegíteni a konyhát. A második legfontosabb szempont pedig nyilván az, hogy használjuk, ami most érik, márpedig ez az időszak a bőség maga.
A hétvégi menüt is ezt a két alapelvet követve állítottam össze. Kevés munka, viszonylag kevés sütés-főzés, ízorgia – így tudnám leginkább jellemezni.
Kezdetnek egy hűsítő kovászosuborka-krémlevest készítünk, amit értelemszerűen főzni sem kell, nem vagyunk ugyanis önmagunk ellenségei. A végeredményre ugyanakkor nem lesz panasz, a kovászosuborka-krémleves hatalmas találmány, bárki megmondhatja, aki kóstolta már.
A főétel egy izgalmas tésztaétel lesz, méghozzá töltött kagylótészta. A töltelékben főleg lazac és kapor lesz, és plusz pikantériának kapribogyó is kerül bele, mindezt pedig egy csodálatos fehérboros-tejszínes szósszal fogjuk nyakon önteni, majd összesütjük. Nem egy mákos tészta, az biztos. Ha semmiképpen sem tudsz megbékélni a hallal, csináld csirkemellfilével, úgy is finom lesz.
A desszerttel meg az a helyzet, hogy én tényleg gondolkoztam, tisztelt bíróság, valami sütés nélkül készülő csodán, végül mégis abban maradtam magammal, hogy soha többé senki nem venne komolyan, ha nem sütnénk clafoutis-t, mikor tombol a cseresznyeszezon. A clafoutis – vagy magyarul tejpite – az ortodox megközelítés szerint ugyanis csakis fekete cseresznyéből készülhet, úgyhogy pont itt az ideje. Mi persze nem vagyunk ilyen szigorúak.
Kovászosuborka-krémleves
Aki időben lefülelte, hogy ez a hét bizony a kánikuláé lesz, és ennek megfelelően megtette az előkészületeket, annak a hétvégére be is érik a kovászos uborkája. Az enyém szerdán így állt, szombatra jó lesz:
Persze akkor sincs semmi baj, ha nem az ablakpárkányon, virágládák között érlelt uborkából készíted, hanem boltiból, az ízélmény csaknem ugyanolyan lesz. A másik fontos kérdés az alaplé ügye, mert az is kell a levesbe. Ha pont van otthon frissen vagy lefagyasztva, akkor fogadd elismerésem, ritka szuper háziasszony vagy. Ha nincs, akkor ugorj be a közeli drogériába vagy bioboltba, majd az összetevők listájának gondos átböngészése után vásárolj egy doboz bio leveskockát. Vagy vegyél rögtön kétfélét, otthon kóstold meg, hogy melyikből jobb a leves, és azt használd, amelyik jobban ízlik. Ennyit tudtam segíteni, de most szólok, hogy természetesen le fogom tagadni, ha valaki azt állítja, hogy leveskockát ajánlottam bármilyen ételbe.
Hozzávalók
- 4 kovászos uborka
- 3 dl kovászos uborka lé
- 3 dl zöldség alaplé (vagy bio leveskockából nyert leves)
- 3 dl natúr joghurt
- fél gerezd fokhagyma
- A tetejére olívaolaj vagy tökmagolaj
- Vékony kolbászkarikák, ha van erőnk kolbászchipset készíteni
Elkészítés
- Hideg hozzávalókkal dolgozunk, vagy ha nem, akkor utólag kell jól behűteni a levest. Mindent beledobunk a késes robotgépbe, és pépesítjük.
- Amikor tovább már nem pépesedik, szitán vagy pelenkán áttörjük, lényeg, hogy a sprőd uborkahéjak fennakadjanak, és ne zavarjanak be a leves krémességébe.
- Ha szeretnénk a tetejére kolbászchipset, akkor a hajszálvékony kolbászkarikákat tegyük forró serpenyőbe, majd pár perc múlva fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalukat is.
- Tálaláskor a tetejét meglocsolhatjuk olívaolajjal vagy tökmagolajjal, és igény szerint elhelyezhetünk rajta pár karika kolbászchipset.
Töltött kagylótészta
Ilyenkor nyáron, amikor a zsíros, vörös húsokat egyáltalán nem kívánjuk, a csirkét már unjuk, nyúlhoz, galambhoz és fácánhoz – habár itt szaladgálnak mindenfelé – nehezebb hozzájutni, mint a mexikói avokádóhoz, kézenfekvő választásnak látszik a hal. A lazacot nagyjából mindenki szereti, finom, friss íze van, az állaga és a színe egészen csodálatos, és engem még az sem zavar igazán, ha tenyésztettet sikerül vásárolni, nem pedig vadat. Hét és félmilliárd emberre nem lehet vadászni-halászni ugyanis.
A lazac ellenére ez egy olasz hangulatú és ízvilágú étel, amit leginkább a kapribogyónak, na meg a kagylótésztának köszönhetünk. Meg az összes többi hozzávalónak, bár, ha jobban belegondolok, a szósz íze leginkább a Stroganoff-bélszínére emlékeztet. Finom és egyáltalán nem bonyolult étel, ráadásul bő fél óra alatt el is készül, plusz a sütés. Hát nem csodálatos?
Hozzávalók
- Kb. 25 dkg nagy kagylótészta. Minél nagyobbat kapunk, annál kevesebbet kell dolgozni a megtöltésével.
- 50 dkg lazacfilé, de ha nem szereted a halat, használj nyugodtan csirkemellfilét
- 1 ek. kapribogyó
- 2 csokor zsenge kaporlevél
- 1 tojás
- fél citrom leve
- só és bors ízlés szerint
A mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 1 fej hagyma
- 1 ek. liszt
- 2,5 dl alaplé
- 1 dl száraz fehérbor
- 4 dl tejszín
- 1 púpos ek. mustár
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés
- Először bő sós vízben kifőzzük a kagylótésztát a csomagoláson lévő utasítás szerint. Ha kész, leszűrjük, lecsepegtetjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A lazacfilét (csirkemellet) késsel vagy késes robotgépben pépesítjük. Hozzáadjuk a kapribogyót, csöpögtetünk hozzá citromlevet. Megkóstoljuk a kapribogyót, és ennek tükrében lőjük be a szükséges só mennyiségét.
- A zsenge kaporlevelet apróra vágjuk, ezt is hozzákeverjük a halhoz.
- Most elkészítjük a szószt: a hagymát apróra vágjuk, vajon megpároljuk. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük. Hozzáöntjük az alaplevet, a bort és a tejszínt, és összerottyantjuk. Végül hozzáadjuk a mustárt, sózzuk, borsozzuk.
- Vajjal kikenünk egy tűzálló tálat. A kagylótésztákat megtöltjük a halpéppel és lazán egymás mellé tesszük a tálba. Nyakon öntjük a szósszal, lefedjük alufóliával, majd betoljuk a sütőbe. Légkeveréssel 180 fokon sütjük kb. 20 percig, akkor levesszük róla a fóliát és tovább sütjük még ugyanennyi ideig.
- Végül vágjunk fel pár paradicsomot, sózzuk meg, locsoljunk rá olívaolajat, szórjunk rá kevés kaprot, és kész is vagyunk a körettel.
Clafoutis
A clafoutis (klafuti) borzasztó egyszerű sütemény. Bonyolultságát tekintve olyan, mint a palacsinta: összekeverjük a hozzávalókat, és kész is a tészta, viszont nem egyenként sütjük ki, hanem egyetlen tálban. Cserében kénytelenek vagyunk cseresznyét magozni, hacsak nem málnával dolgozunk, de ki tilthatná meg?
Hozzávalók
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 3 tojás
- 3 ek. cukor
- 1 kk. vaníliakivonat
- 10 dkg liszt
- 1 csipet só
- fél kg fekete cseresznye (vagy málna, vagy más gyümölcs)
Elkészítés
- Először megmossuk, majd kimagozzuk a cseresznyét.
- Ezután habverővel összekeverjük a cukrot a tojásokkal és a vaníliakivonattal, hozzákeverjük a lisztet, végül a tejet és a tejszínt is belekeverjük.
- Kivajazunk egy kerek, tűzálló tálat és az aljára szórjuk a cseresznyét, majd ráöntjük a masszát.
- Betoljuk a sütőbe, és légkeveréssel 180 fokon 34-40 percig sütjük.
- Hagyjuk kicsit kihűlni, úgy szeleteljük! Langyosan, porcukorral meghintve az igazi.
Jó étvágyat kívánunk a hétvégi ebédhez, remélem, kedvet kaptatok az elkészítéséhez!