„Az üzlet személyzeti okokból zárva. Nyitás?” – áll a fonyódi Présház éttermen a felirat – írja a Hirbalaton.hu.
Sejthető, hogy a munkaerőgondok a balatoni városba is elértek, bár az üdülőrégiókban a hiány miatt eddig nem tapasztaltak bezárást, legfeljebb módosított nyitvatartást vagy későbbi nyitást.
„Az épületet mindenki 150 évesként ismeri, de valójában a fonyódi Présház már sokkal régebbi. Valószínűleg az épület abból az időből származik, amikor a lengyeltóti uradalom birtokosa, Lengyel Julianna és férje, Pászthory Menyhért szőlőt telepített az 1800-as évek elején. A Lengyel család présházat emelt és hangsúlyt helyezett arra, hogy a fonyódi egyszerű, de mégis igényes körülmények között fogadhassa szüreti vendégeit. Jelenleg a nyári időszakban étteremként működik, ahol esténként élő cigányzenével várják vendégeiket” – írja magáról honlapján a 200 éves étterem.
Kertész Rezső, a KISOSZ (Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete) ügyvezető társelnöke a hirbalaton.hu-nak elmondta, a balatoni vendéglátás évek óta legnagyobb gondja a munkaerőhiány. Ezt a hiányt csak enyhíteni tudták a munkába álló diákok és nyugdíjasok, akiknek legtöbbször hiányzik a kellő tapasztalata vagy munkabírása.
Sokan beletörődtek a helyzetbe, a főszezon nyolc hétvégéjére – ami igazán erős forgalomban – családtagokat, rokonokat mozgósítanak sokan, annak ellenére, hogy jól fizetnének a munkaerőnek.
(Kiemelt kép: illusztráció, iStock)