nlc.hu
Gasztro

Komoly a munkaerőhiány a Balatonnál

Nettó 800 ezres fizetésért sem találnak séfhelyettest a Balatonra

Lesznek olyan éttermek, amelyek meg sem tudnak majd nyitni a nyári szezonban, mert nem találnak elég dolgozót.
séf

Senki nem jelentkezik séfhelyettesnek a Balatonhoz nettó 800 ezer forintos fizetésért – ezt egy tihanyi étterem tulajdonosa mondta az RTL Híradónak. A Balatonnál a forgalom már hasonlít a koronavírus járvány előttihez, de az alapanyagárak és a munkaerőhiány nagyon megnehezíti az éttermek dolgát.

A Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a járvány alatt sokan másik szakmát választottak, így most nemcsak az alapanyagárak emelkedésével, hanem a munkaerőhiánnyal is szembe kell nézniük a vendéglátósoknak. “Jelen pillanatban óriási problémát jelent a balatoni üzletek szezonális megnyitásánál az, hogy nincs elég szakképzett szakács és felszolgáló a munkaerőpiacon, de ugyanilyen hiány van mosogató és az összes kisegítő munkakörben. Elképzelhető, hogy bizonyos helyek meg sem tudnak majd nyitni, vagy csak fél kapacitással tudnak majd dolgozni, mert nem találnak elég szakembert” – nyilatkozta Kovács László. Úgy véli, a jó vendéglátásra mindig lesz igény, és az tud versenyképes maradni, aki képes alkalmazkodni a jelenlegi nehezített körülményekhez is.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Olvass még az idei balatoni szezonról az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top