nlc.hu
Életmód

Munkaerőhelyzet a Balatonnál

Iszonyú kevés a munkaerő a Balatonnál – lesznek olyan éttermek, amik ki sem tudnak nyitni

Idén is nehéz lesz felszolgálót és szakácsot találni a Balatonon.
pincér

Pincér, szakács, felszolgáló, bárban pultos, lángossütő – szinte semmilyen dolgozóból nincs elég a Balatonnál. Az éttermesek és a büfések is arról panaszkodnak, hogy hiába hirdetnek, nincsenek jelentkezők – számolt be a Tények.

Nemcsak a Balaton-parti éttermekben jelent problémát a munkaerőhiány, hanem a szállodákban is. Ott elsősorban szobalányt, felszolgálót, takarítót és szakácsot keresnek. 

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének az elnöke szerint, aki mégis elvállalná a munkát, olyan magas fizetést kér, hogy a vendéglátósok nem tudják kifizetni. “Lesznek olyanok, akik ki sem tudnak nyitni, azért mert ezeket a költségeket már nem merik átvállalni és ráterhelni a vendégekre. Tudok olyan nyugat-magyarországi étteremről, amelyik 39 év után azért zárt be, mert képtelen volt megoldani a munkaerő-kérdést” – mondta a Tényekben Kovács László. 

Az alapanyagok, az energiaárak-drágulása, valamint a munkavállalói fizetések emelkedése miatt a vendéglátósok is kénytelenek lesznek árat emelni. 

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top