Ha valaki azt gondolja, hogy citrom, cukor és víz keverékéből csakis sima limonádé születhet, az jókorát téved, hiszen Szicíliában kitalálták már mindennek a jeges változatát, amit egyszerűen nem lehet kihagyni.
Citromos granita eredete
Sok évszázaddal ez előttre nyúlik vissza a citromos granita vagy jégkása eredete, mikor Szicília szigete még arab fennhatóság alatt állt. Az arabok hozták magukkal ugyanis a sharbat (sörbet) receptjét, ami nem állt másból mint jégből, gyümölcsléből és ehető virágszirmokból. Ebből alakult évszázadok alatt a jégkása mai formája.
Citromos jégkása
Hozzávalók:
- 500 ml víz
- 250 ml friss bio citromlé
- 210 g cukor
Elkészítés:
- A citromokat mossuk meg, és facsarjuk ki a levét.
- Közben a vízben keverjük el a cukrot, és lassan melegítsük össze. Ne forraljuk!
- Szűrjük bele a citromlevet, tegyük át egy nagyobb tálba, és tegyük az egészet 30 percre a fagyasztóba.
- 30 perc elteltével vegyük ki, és botmixerrel keverjük át, majd újabb 30 percre mehet a fagyasztóba.
- 5-6 alkalommal turmixoljuk át 30 percenként a citromos-cukros jégkását.