Gasztro

Hőségben ő lesz a legjobb barátod: citromos jégkása

Ha nagy limonádérajongó vagy, akkor ezt a jeges változatot sem szabad kihagyni. A mediterrán térség nagy kedvence a granita, nálunk is bármikor elkészíthető, csak 3 hozzávaló kell, és már indulhat is a jeges áramlat.

Ha valaki azt gondolja, hogy citrom, cukor és víz keverékéből csakis sima limonádé születhet, az  jókorát téved, hiszen Szicíliában kitalálták már mindennek a jeges változatát, amit egyszerűen nem lehet kihagyni.

Citromos granita eredete

Sok évszázaddal ez előttre nyúlik vissza a citromos granita vagy jégkása eredete, mikor Szicília szigete még arab fennhatóság alatt állt. Az arabok hozták magukkal ugyanis a sharbat (sörbet) receptjét, ami nem állt másból mint jégből, gyümölcsléből és ehető virágszirmokból. Ebből alakult évszázadok alatt a jégkása mai formája.

Citromos jégkása

Hozzávalók:

  • 500 ml víz
  • 250 ml friss bio citromlé
  • 210 g cukor

Elkészítés:

  1. A citromokat mossuk meg, és facsarjuk ki a levét.
  2. Közben a vízben keverjük el a cukrot, és lassan melegítsük össze. Ne forraljuk!
  3. Szűrjük bele a citromlevet, tegyük át egy nagyobb tálba, és tegyük az egészet 30 percre a fagyasztóba.
  4. 30 perc elteltével vegyük ki, és botmixerrel keverjük át, majd újabb 30 percre mehet a fagyasztóba.
  5. 5-6 alkalommal turmixoljuk át 30 percenként a citromos-cukros jégkását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top