Gasztro

Már az anyaméhben eldől, hogy a répát vagy a szalonnát szereted-e

Egy új kutatás szerint az anya terhesség alatti táplálkozása bizonyíthatóan hatással van a gyerek későbbi étkezési szokásaira.

Az anya terhesség alatti táplálkozása bizonyíthatóan hatással van a gyerek későbbi ízpreferenciáira – írja egy friss tanulmány alapján a HVG.hu.

terhes, terhesség

Fotó: Unsplash

A World Economic Forumban megjelent összefoglaló elemzésben Emma Beckett és Zoe Yates, a brit Newcastle Egyetem kutatói azt írják, kutatási eredmények szerint komoly összefüggés van az anya terhesség, illetve szoptatás alatti étkezési szokásai, és a gyereke étvágya között. A szoptató és változatosan étkező anyák gyermekei nyitottabbak az új ételekre, és általánosan jobb evők, mint a tápszerrel etetett gyerekek.

A tudósok szerint ennek az lehet az oka, hogy a magzatvíz és az anyatej közvetíti azokat az ízeket, amelyeket az anya étel, illetve ital formájában elfogyaszt; az ismerős ízeket pedig jobban kedveli később a gyerek.

A kutatók úgy vélik, a jelenségnek evolúciós oka lehet, hiszen az ősi környezetben a túlélést segítette, ha a gyerek azokat a biztonságos és tápláló táplálékféléket ette, amelyeket az anya is fogyasztott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top