Gasztro

Ketchupokat tesztelt a Nébih, sok termékkel volt probléma

Jelölési hiányosságokat találtak. Az is kiderült, melyek a legfinomabbak.

Ketchupokat vizsgáltak a legújabb Szupermenta teszt során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Összesen 38 terméket vontak ellenőrzés alá, amelyek közül 19 tartósítószerrel, 19 pedig tartósítószer felhasználása nélkül készült.

A ketchupoknál biztonsági, illetve minőségi hiba nem merült fel, de a címkéken található jelölések több szempontból nem feleltek meg az előírásoknak. Előfordult, hogy adalékanyag-mentesként jelöltek egy terméket, amely valójában többféle adalékanyagot is tartalmazott. Akadtak hibák a light és a tápértékjelölésben feltüntetett cukor mennyiségének jelölésével is.

A 38 termékből 25 esetében hatósági eljárás indult. A kisebb jelölési hibák miatt a Nébih csak figyelmeztetett, de a súlyosabb jelölési hibák esetében bírságoltak, összesen mintegy 300 ezer forint értékben.

A teszt egyik fontos megállapítása volt, hogy a gyártók a legtöbb esetben nem jelölték megfelelően a paradicsomtartalmat. Ezért a hatóság előírta, hogy az átlagos paradicsomtartalmat így tüntessék fel: hány gramm paradicsomból készült 100 gramm ketchup.

Ez fontos információ, és könnyebb összehasonlítani a termékeket, mert óriási a szórás: a vizsgálatok szerint a 100 gramm ketchuphoz felhasznált paradicsom mennyisége 28 és 248 gramm között változott.

A ketchupokat meg is kóstolták egy vakteszten, és két rangsort állítottak fel, mivel külön értékelték a tartósítószerrel készült és a tartósítószer-mentes termékeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top