nlc.hu
Gasztro

Ketchup, mustár, majonéz tárolás

Ketchup, mustár, majonéz – Hűtőbe kell tenni, vagy kint maradhat?

A boltokban sosem tárolják ezeket hűtőben, csak a fűszerekhez, szószokhoz közeli polcokon sorakoznak. Vajon helyes ez így? Utánajártunk!

A ketchup, a mustár és a majonéz sokak szerint nélkülözhetetlenek a frissen sült krumpli vagy egy ízletes hamburger mellé, ezért otthon is a konyhapulton tárolják ezeket, hogy mindig a kezük ügyében legyen. Ez a tárolási mód valóban praktikus, az éttermekben is hasonlóképp tesznek, nem biztos azonban, hogy ez a követendő példa.

A kérdésben, hogy a hideg vagy a szobahőmérsékletű ketchup, mustár vagy majonéz íze az intenzívebb, nem könnyű közös nevezőre jutni, az élelmiszerbiztonság azonban ennél jóval előrevalóbb szempont. Ha azt gondolod, hogy a hűtőből kivéve nem annyira finomak, jobban résen kell lenned, mintha mindig is a fridzsiderben tárolnád!

Hűtő előtt álló nő

Ketchup

Felbontás előtt valóban nem lesz gond abból, ha szobahőmérsékleten tartod a ketchupot, felbontás után azonban sokkal hosszabb ideig fogyasztható, ha hűtőbe teszed. Ha mégsem szeretnéd fridzsiderben tárolni, készülj fel arra, hogy egy hónapnál tovább nem őrzi meg a minőségét: az íze savasabbá válik és olyan lesz, mintha szénsavassá válna az erjedés miatt. Hűtőben viszont akár hat hónapig is eláll a felbontást követően! Tudtad, hogy ha kifutottál az időből, a ketchuppal akár takaríthatsz is

Majonéz

Ha a házilag készített, friss majonézre esküszöl, egy percig sem szabad hezitálnod, hogy hűtőbe tedd-e vagy sem. Ott a helye, nem vitás! A boltban vett majonéz felbontás után szintén „hűtőköteles”, így is kettő, maximum három hónap a szavatossági ideje. 

Mustár

Ha felbontás után hűtőbe teszed, igen hosszan, akár egy évig is fogyasztható, hűtés nélkül viszont nem bírja tovább néhány hónapnál. Bár nem okoz galibát, ha felhasználod, jó, ha tudod, hogy a hosszú ideig őrizgetett mustár sokat veszíthet jellegzetes ízéből és csípősségéből.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top