nlc.hu
Gasztro

Érdekességek a mustárról

8 dolog, amit talán nem tudtál a mustárról

A mustár minden bizonnyal a te konyhádban is ott van, a most következő dolgokat azonban talán nem tudtad róla...

Az első ételízesítő

Egyes kutatások szerint a mustár volt az első ételízesítő, amelyet az emberek valaha is használtak. Egyiptomban olyannyira kedvelt volt a mustármag, hogy még a fáraók sírjaiba is tettek belőle, hogy az uralkodó a túlvilágra is vihessen magával. A rómaiak voltak az elsők, akik a fűszeres magvakat kenhető péppé őrölték, és ízes folyadékkal – általában borral vagy ecettel – keverték össze. A francia szerzetesek az őrölt magvakat musttal vagy erjesztetlen borral keverték, ez ihlette „mustár” szót, amely a latin mustum ardens kifejezésből ered, aminek a jelentése nagyjából „égő bor”.

Közeli rokonok

A Brassica vagy Sinapis nemzetség tagjaiként a mustárnövények közeli rokonai sokféle zöldségnek, beleértve a brokkolit, a karfiolt, a fehérrépát és a káposztát.

Mustár növény

A mustár növény (Firó: Getty Images)

Dijoni mustár

Amikor a rómaiak meghódították Galliát, mustármagot is vittek magukkal és a későbbi Burgundia területén kezdték meg a mustártermelést. A 13. századra Dijon a mustártermelés központjává vált, a „dijoni mustár” feltalálására azonban 1856-ig kellett várni. Jean Naigeon egy egyszerű összetevőcserével adott új ízt a régi mustárreceptnek: a hagyományos ecet helyett verjus-t, vagyis az éretlen szőlő savas levét használta. Ma a dijoni mustár a világon bárhol elkészíthető.

Változatos arcok

Bár kétségkívül a dijoni mustár a legismertebb változat, számos regionális mustárfajta létezik, így – a teljesség igénye nélkül – az amerikai vagy az angol mustár, a bajor édes mustár, az olasz gyümölcsmustár, a középnyugati sörmustár vagy épp a kreol mustár.

Kanada és Nepál

A legtöbb mustárban a fő összetevő mellett van még egy közös vonás: az összetevők származási országa. Kanada és Nepál terményei teszik ki ugyanis a világ mustártermelésének több mint felét.  

A mustársárga hazugság

A jellegzetes sárga árnyalat, amelyet mustársárgának hívunk, valójában nem magának a mustármagnak köszönheti a tónusát, hanem az élénk színű kurkumának, amellyel fűszerezik azt. A zúzott mustármag színe önmagában a halványsárgától a sötétbarnáig változik, a fajtától függően.

Mustár

Mustármag és mustárszósz (Fotó: Getty Images)

Nem igazán tud megromlani

Krémes állaga ellenére a mustár alapvetően nem más, mint fűszerek és savas folyadék keveréke, amelyek egyike sem képes igazán megromlani. Hűteni sem feltétlenül szükséges, inkább csak javasolt, úgy ugyanis jobban megőrzi a csípősségét. 

Nemzeti Mustármúzeum

A mustárnak saját múzeumot is szenteltek az amerikai Wisconsin állambeli Middletonban. A Nemzeti Mustármúzeumban több mint 5566 tégelyes, palackos és tubusos mustárt őriznek, a világ mintegy hetven országából és az USA ötven államából.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top