nlc.hu
Gasztro

Hiánycikk a dijoni mustár

Háztartásonként csak egy üveg dijoni mustárt lehet venni Franciaországban

Kiderült, meddig tart a durva mustárhiány.

Franciaország élelmiszerboltjaiban alig kapni Burgundia fővárosának emblematikus termékét, a híres dijoni mustárt. “Háztartásonként egy üveg vásárolható” – áll a korlátozást jelző feliratok a polcokon.

A jóval az ukrajnai háború előtt jelentkező hiányt az a hőhullám váltotta ki, amely 2021-ben elpusztította a kanadai mustármagtermés mintegy felét. Az észak-amerikai ország, a világ elsőszámú mustármagtermesztője szállította Franciaországba a vetőmag 80 százalékát, a fennmaradó 20 százalékot teljes egészében Burgundiában termesztik.

mustár

Jelenleg alig kapni dijoni mustárt – Fotó: iStock

A dijoni mustármagtermesztés a középkor óta nagy hírnévnek örvend. A rovarkárok – amelyet a már betiltott vegyszerekkel nem lehetett felszámolni – elszaporodása azonban harmadára 12 ezer tonnáról 4000-re csökkentette a termést 2017 és 2021 között, holott az ágazat szükséglete 16 ezer tonna. Júniusban felhívást intéztek a helyi termelőkhöz, hogy két és félszeresére, 4000 hektár helyett 10 ezerre növeljék a vetésterületet. A felhívás meghallgatásra talált: a termesztők száma 160-ról több mint 500-ra nőtt.

Hála az idei burgundiai termésnek, októberben ismét ott lesznek a dijoni mustáros üvegek a francia áruházi polcokon, 2023 elején pedig teljesen megszűnik a hiány.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top