nlc.hu
Gasztro

Hiánycikk lehet a mustár

Ha így megy tovább, a mustárnak is búcsút mondhatunk

A klímaváltozás és az orosz-ukrán háború is jelentősen megnehezíti a mustár előállítását.

Franciaországban és Olaszországban is hiánycikk lett a mustár az üzletekben, de az ellátás egész Európában akadozik – írja a G7, francia és olasz sajtóhírekre hivatkozva.

A mustárhiánynak több oka is van. Egyrészt a klímaváltozás, melynek következtében tavaly júliusban a szélsőséges hőhullám elpusztította a jelentős exportőrnek számító Kanada mustártermésének mintegy a felét. A kiesést eredetileg orosz és ukrán forrásokból tervezte pótolni Franciaország, azonban ez a háború miatt hiúsult meg. A kanadai termelők ráadásul a tavalyi veszteség után inkább gabonatermlésre álltak át.

Mustár

Hiánycikk lehet (Fotó: Getty Images)

Franciaország korábban felhagyott a mustármagtermesztéssel, mivel azt nem látták kellőképpen nyereségesnek, illetve a növényeket támadó bogarak ellen sem tudtak megfelelően védekezni. 

Iparági vezetők szerint azonban jelenleg az lenne a legjobb megoldás, ha belföldön termelnék meg a szükséges alapanyagot. Ehhez azonban olyan növényeket kell nemesíteni, melyek alkalmazkodnak a megváltozott klimatikus viszonyokhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top