Gasztro

Készíts mogyoróvajat házilag, és csinálj belőle sütit!

Pillanatok alatt elkészül, és feleannyiba kerül, mint a bolti. Kenyérre, süteménybe, kiskanállal.

Elég sok gasztronómiai témájú cikk kezdődik itt azzal, hogy a gyerek sírt valamiért a boltban, én a magam nyitott és mindenre kapható módján megnéztem a termék csomagolásán az összetevőket meg az árát, elmotyogtam egy diszkrét kis anyázást, majd hazamentünk és előállítottam a kívánt csemegét otthon. A gyerek boldog volt, én meg pláne, mert egyrészt ma is mennybe mentem szuperanyuként, másrészt lett otthon kaja, és nem nekem kellett kitalálni, hogy mi.

Mogyoróvajas süti (Fotó: iStock)

Legutóbb pont a mogyoróvajjal jártam így, amit aztán végképp egyáltalán nem értek, hogy miért kell készen vásárolni. Komolyan mondom, még egy körözöttet is bonyolultabb összedobni, mint mogyoróvajat készíteni otthon, ennek ellenére egészen szemérmetlen áron árulják a boltban. Házilag pont feleannyiból jön ki egyébként.

Mondom is a receptet:

kell hozzá földimogyoró, egy kevés napraforgóolaj, meg egy jó kutter és kész.

A sós földimogyorót beleszórjuk a késes robotgépbe, elkezdjük zúzni, majd csorgatunk hozzá óvatosan annyi napraforgóolajat, hogy ne tapadjon fel az edény szélére, hanem tudja pörgetni a gép. Két perc, és kész az adalékmentes, ropogós (üvegen: crunchy), házi mogyoróvaj. Ha simát szeretnél, nem ropogóst, akkor pörgesd tovább a géppel. Minden bizonnyal egy jó erős botmixer is elbír a mogyoróval egyébként. 

Itt úgy érzem, mindenképpen hozzá kell fűzni, hogy a napraforgóolajat nem szabad drágább, puccosabb és finomabb olajra cserélni, pont az a cél, hogy teljesen semleges íze legyen, csak csússzon tőle a pép. Mondhatni, a megolajozáshoz kell az olaj, bocs a hülye poénért.

De mire jó egyáltalán a mogyoróvaj?

Elkészíthetjük belőle az ifjú Sheldon Cooper (és alighanem a többi nyolcvanas évekbeli amerikai gyerek) kedvenc ebédjét, a mogyoróvajas-eperzselés szendvicset. Zselé helyett nyugodtan használj dzsemet. Természetesen leteszteltük, és azóta nálunk is egyes számú tízóraivá lépett elő ez a (nálunk) elsőre szokatlan, de egyébként tényleg egészen elbűvölő ízkombináció. Kell hozzá két szelet kenyér, egy evőkanál mogyoróvaj és ugyanannyi eperdzsem, a többit el tudjátok képzelni. 

Süthetünk belőle mogyoróvajas kekszet

Hozzávalók

  • 12 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg mogyoróvaj (ropogósból az igazi)
  • 1 tojás
  • 12 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2 csipet só
  • 1 marék apróra vágott mogyoró

Elkészítés

  1. A puha vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a mogyoróvajat, a tojásokat, elegyítjük, majd hozzáadjuk a sót, a lisztet és a sütőport és a mogyoródarabokat, összegyúrjuk.
  2. Kicsi golyókat formázunk a tésztából és sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, egymástól tisztes távolságra, mert el fognak terülni. Betoljuk a sütőbe és 170 fokon készre sütjük.

Mogyoróvajas hideg sajttorta

A sajttorta mindig jó választás, mert mindenki szereti, ráadásul, mivel nem egy molekuláris gasztronómia-bonyolultságú cucc, a hozzávalók egyszerűen lecserélhetők egészségesebbre. Például a keksz lehet teljes kiőrlésű, cukor helyett használhatunk eritritet vagy agávészirupot. A zsírtartalom csökkentésére momentán nincs ötletem, sajnos. 

Mogyoróvajas sajttorta (Fotó: iStock)

Hozzávalók

Az alaphoz:

  • 25 dkg keksz
  • 10 dkg vaj

A krémhez:

  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg mogyoróvaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1 ek.vaníliakivonat
  • 2 dl habtejszín

Elkészítés

  1. Először a kekszes alapot készítjük el: késes robotgépbe betesszük a kekszet és a hideg vajat, és addig pörgetjük, amíg morzsás állagot nem kap. Akkor jó, ha „homokgombócot” tudunk belőle formálni.
  2. A krémhez kikeverjük a mascarponét a cukorral és a vaníliakivonattal, majd hozzáadjuk a mogyoróvajat is. A tejszínt habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a krémbe.
  3. A kekszmorzsát egy kapcsos tortaforma aljába gyömöszöljük egy pohár talpával, majd rásimítjuk a krémet, betesszük a hűtőbe, és legalább 4-5 órán át hagyjuk pihenni. Ez idő alatt megszilárdul, szeletelhető lesz. A tetejét megszórhatod mogyoródarabokkal, csorgathatsz rá karamellöntetet, vagy megpakolhatod bogyós gyümölccsel, mindenképpen isteni lesz. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top