nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü – ha most nem szereted meg az őszt, akkor soha!

Hétvégi menü – ha most nem szereted meg az őszt, akkor soha!

Sós paprikás körtelevessel kezdjük a menüt, utána mézes-gyömbéres húsgolyókat készítünk, végül pedig gesztenyés-almás rétest eszünk.

A világon sok dolog van, ami lelkesedéssel tölt el, de az ősz a maga terméseivel, színeivel, ízeivel, fátyolos fényeivel egyértelműen a szuper kedvencek közé tartozik. Tanuljátok meg ti is szeretni az őszt, egyrészt, mert ha nem szeretitek, akkor is itt van, sőt eljön jövőre is – ha nem megy egykönnyen, győzzétek meg magatokat az ízekkel!

A hétvégi menüt paprikás körtelevessel kezdjük, aminek külön érdekessége, hogy ez egy sós leves, holott a gyümölcsből készült ételek általában édesek. Hát ez nem az, viszont nagyon finom. Utána Széll Tamás receptje jön, tökmagos-rukkolás húsgolyók sok mézzel, gyömbérrel és csilivel, meg persze az ilyenkor elmaradhatatlan sütőtökkel. 

A desszert pedig szintén az ősz csodás terméseiből készül: gesztenyés-almás rétes lesz, egy csipetnyi fahéjjal és egy leheletnyi rummal megbolondítva. Sajnos totálisan rá lehet kattanni, annyira finom, jó hír viszont, hogy negyed óra alatt el lehet készíteni. Mondjuk, befalni öt perc is elég.

Paprikás körteleves

Érdekes módon körtére elég kevés jó receptet lehet találni, de rá is jöttem miért: mert a fűszerezés elnyomja a zamatát, ugyanakkor nem elég savanykás ahhoz, hogy ellensúlyozza az édességét. De semmi baj, azért erre a – problémának nehezen nevezhető – körülményre is megvan már a jó válasz: főzzünk körtéből sós ételeket!

A hétvégi menüben kápia paprikával, sárgarépával és hagymával kombináltam a répa ízét, és egy nagyon-nagyon finom, frissítő és laktató őszi levest kaptunk. Meleg, sűrű, zamatos, ugyanakkor vitamindús és tápláló, mégsem volt vele több munka tíz percnél. Próbáljátok ki ti is!

Paprikás körteleves (Fotó: Sós Borbála)

Hozzávalók

  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. vaj
  • 3 kápia paprika (vagy 2 piros kaliforniai)
  • 3 szál sárgarépa
  • 3 körte
  • 1 liter csirke alaplé (vagy bio leveskockából készített leves)
  • ½ tk. fűszerpaprika
  • ízlés szerint só és bors
  • 2 ek. balzsamecet

Elkészítés

  1. A hagymát apróra vágom, és elkezdem dinsztelni a vaj és az olaj keverékén. Hozzáadom a megtisztított és felvágott répát és a feldarabolt paprikát is, sütögetem kissé, hogy illatozni kezdjen.
  2. Ekkor hozzáadom a meghámozott, darabokra vágott körtét is. A darabolással egyébként nem érdemes sokat törődni, a végén úgyis összeturmixoljuk az egészet. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, majd az alaplevet, és még annyi vizet, hogy nagyjából levesnek nézzen ki, ami a fazékban van. Belekeverjük a balzsamecetet is. Főzzük.
  3. Megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amikor minden puhára főtt, lehúzzuk a tűzről, és mehet bele a botmixer.
  4. A tetején körtedarabokkal és metélőhagymacsíkokkal tálaljuk, de úgy is finom, ha balzsamecet-redukciót csepegtetünk rá.

Cayenne-borsos sertésfalatkák mézes-gyömbéres sütőtökkel

Másodikfélének vaddisznót gondoltam, de végül rájöttem, hogy nem ez lenne rá a megfelelő pillanat. Helyette Széll Tamás egyik receptjét készítettem el, amiben a méz, a sütőtök, a sertéshús, a gyömbér és a Cayenne-bors ízének csodás harmóniája lakozik. Élmény volt minden perce, elkészíteni és megenni egyaránt, ráadásul nagyon egyszerű és elronthatatlan recept.

Cayenne-borsos sertésfalatkák mézes-gyömbéres sütőtökkel (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók

A sütőtökhöz

  • 4 ek. méz
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1 sütőtök darabokra vágva (én csak a felét használtam fel)
  • 4-5 ek. olaj
  • 5-6 db csilipaprika finomra vágva
  • kis darab gyömbér

A sertésfalatkákhoz

  • 400 g darált sertéshús (én persze rögtön a dupláját készítettem, elfogyott)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. fehér balzsamecet, de ha nincs, jó lesz a barna is
  • kis darab gyömbér
  • 50 g pecorino
  • 2 mozzarella
  • 2 nagy marék rukkola
  • 3-4 ek. pirított tökmag
  • só, Cayenne-bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a pácot, amibe a tököt hempergetjük. Ez lesz egyébként a húsgolyó mártása is majd besűrítve, szóval ne ijedjünk meg, ha soknak látszik! Összekeverjük a mézet, a csilit, a szójaszószt és az olajat, belereszeljük a meghámozott gyömbért ízlés szerinti mennyiségben. A tököt darabokra vágjuk (én nem foglalkoztam a hámozással, a tányéron sokkal egyszerűbb), és meghempergetjük ebben a mázban – nem egyenként, hanem tálban jól összekeverjük. Szűrőkanállal, nagyjából lecsepegtetve átszedjük sütőpapírral kibélelt tepsire, és puhára sütjük, ami 25-35 perc alatt következik be 170 °C-os sütőben.
  2. Közben elkészítjük a sertésfalatkákat. A darált húshoz hozzáadjuk a sót, a Cayenne-borsot, az összezúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért, a finomra vágott rukkolát, a chilit és a finomra vágott tökmagot, és jól összekeverjük.
  3. Formáljunk a húsmasszából kis golyókat, és kevés olajon süssük meg őket egy serpenyőben.
  4. Ha ez megvan, ugyanabban a serpenyőben (nem kell elmosni!) karamellizáljunk egy kis mézet, öntsük rá a visszamaradt tökpácot, és forraljuk be sűrűre. Pár csepp balzsamecet is mehet még hozzá.
  5. A sajtok a tálaláshoz kellenek, ezek adják ugyanis a sós ellenpontot az édes tök mellé. A gombócokat és a tökdarabokat tálra rendezzük, megszórjuk pirított tökmaggal, rukkolával, gyalult pecorinóval, és csorgatunk rá a sűrű, mézes pácból.

Almás-gesztenyés rétes

Az almás rétes (vö. apfelstrudel) mindennapi csemege, ám ha az ősz szavát meghalljuk, és engedünk a csábításnak, megbolondíthatjuk egy kis gesztenyével és rummal, miáltal egészen varázslatos ízkombinációt kapunk. Az igazi persze az lenne, ha nekivágnánk az erdőnek, és magunk gyűjtenénk be a gesztenyét, de ma különösen megengedő hangulatunkban vagyunk: használj bátran fagyasztott gesztenyemasszát, ahogy én is tettem.

Gesztenyés-almás rétes (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók (2 rúdhoz)

  • 6 réteslap
  • 4 alma
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 4 ek. cukor
  • fél csomag fagyasztott gesztenyemassza (kiolvasztva)
  • őrölt fahéj
  • pár csepp barna rum vagy rumaroma

Elkészítés

  1. A hozzávalókat gondolatban elfelezzük, mert két rúd készül. A réteslapokat kihajtogatjuk, majd a felső lapot egy tiszta konyharuhára terítjük és megkenjük olvasztott vajjal. Rátesszük a következő réteget, amivel ugyanígy járunk el, majd a harmadikat is.
  2. Az almákat meghámozzuk, darabokra vágjuk. Rudanként 2-2 alma jár: a darabokat a réteslap felénk eső szélére halmozzuk egy sorban, rámorzsoljuk a gesztenyemasszát (egy csomag negyedét egy rúdra). Megszórjuk őrölt fahéjjal, 2 evőkanál cukorral, és ízlés szerint megcsöpögtetjük a rummal vagy rumaromával.
  3. Most jön a rétes feltekerése: a két szélét behajtjuk, hogy ne bújjon ki a töltelék, majd a konyharuha segítségével, magunk felől indulva, feltekerjük a rétest. Megkenjük olvasztott vajjal, majd ugyanígy elkészítjük a másik rudat is.
  4. A réteslap papírjával kibélelünk egy tepsit, rátesszük a rudakat, és 180 °C-ra felmelegített sütőben pirosasra sütjük. Nem baj, ha levet ereszt az alma, annál finomabb lesz a rétes.
  5. A tetejére szórhatunk porcukrot. Kissé hagyjuk kihűlni, mielőtt felszeleteljük, meg egyébként is jobban kijönnek az ízek, ha nem égetjük szét vele a szánkat.

Jó étvágyat az ebédhez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top