A holland Elize van Doleweerd még egyetemi évei alatt találta ki azt a módszert, amelynek segítségével a kidobásra ítélt, vagy esztétikai hibás élelmiszerek megmenthetőek lehetnek. A vonatkozó statisztikák szerint napjainkban a világon termelt élelmiszer nem kevesebb, mint egyharmada végzi a szemétben, ez pedig hatalmas pazarlás.
A megoldást van Doleweerd ötlete jelentheti, aki a megfelelő maradékokból és gyümölcsökből különleges pasztát állít elő, amelyet aztán 3D-nyomtatók segítségével látványos formákká alakít. Az így készült sütiket előbb szárítják, aztán kisütik, hogy hosszú ideig eltartható lehessen.
A módszer eredetileg tehát egyetemi projektként indult, van Doleweerdhez azonban csatlakozott Vita Broeken, ők ketten pedig megalapították az Upprinting Food nevű vállalkozást, amely többféle receptet kínál az érdeklődőknek. Így lehet választani kenyér- vagy rizsalapú sós vagy édes süteményekből, mint például a céklát, régi kenyeret és kakaót kombináló verzió, vagy a chilis-fokhagymás-répás finomság.
A vállalkozás különleges dizájntanfolyamot is tart az ügyfeleiknek, akik így saját maguk is kitalálhatnak új keverékeket és természetesen formákat is.