Gasztro

Mesterséges nyelv figyelmeztethet a megromló ételekre

Orvosi, de élelmiszeripari felhasználásra is alkalmas lehet.

A University of Leeds és a University of Edinburgh kutatói 3D-nyomtatási eljárással hoztak létre egy különleges, szintetikus felületet, amely az emberi nyelv textúrájához hasonló, puha struktúrákat tartalmaz – írja a Phys.org. A megoldásnak fontos szerep juthat különféle élelmiszerek tesztelésénél, de a gyógyszeriparban, illetve a szájszárazság elleni terápiás kezelések fejlesztése terén is komoly eredményeket hozhat.

A mesterségesen létrehozott szilikonból készült nyelv segítségével a kutatók demontstrálták, hogyan lehet mesterségesen létrehozni az emberi nyelv felületén található elasztikus struktúrákat, amelyeknek emellett megfelelően átnedvesíthetőnek is kell lenniük. Ezek a tényezők ugyanis kulcsfontosságúak az eves során: a nyelvünk a nyál segítségével formázza meg a biztonságosan lenyelhető falatokat, ez pedig közvetve hatással van magára a nyelésre, de a beszédünkre, a tápanyag-bevitelünkre és ezeken keresztül az általános életminőségünkre is.

Az úgynevezett biomimetikus nyelv segítségével felgyorsulhatnak az élelmiszer-, vagy gyógyszeripari termékek tesztjei, emellett a korai tesztelési szakaszokban többé nem lesz majd szükség emberek bevonására sem. A műnyelv arra is figyelmeztethet, ha egy élelmiszer megromlott, vagy hamar ehetetlenné válik. illetve, ha egy gyógyszernek lejárt a szavatossága. Mindkét alkalmazási mód hatalmas összegek megtakarítását teszi lehetővé és az élelmiszerek pazarlása ellen is jól jöhet.

A gyógyszerkísérleteket is felgyorsíthatja a 3D-nyomtatott nyelv

Az emberi nyelv elektronmikroszkópos felvételének részlete (Forrás: University of Leeds)

Az emberi nyelv összetett felülete korábban komoly kihívás elé állította a tudósokat, azt ugyanis semmilyen módon nem tudták megfelelően előállítani mesterséges anyagokból. A mostani felfedezés azonban az emberek 10, az idősebb emberek 30 százalékát érintő szájszárazság elleni terápiák fejlesztését is felgyorsíthatja.

„Az átlagos emberi nyelv felületét nagyon nehéz reprodukálni – magyarázta dr. Efren Andablo-Reyes, a kutatás vezetője. – A több száz ízlelőbimbó ugyanis viszonylag durva felületet ad egy alapvetően puha szövetnek, aminek a létrehozása, mechanikai szempontból komoly kihívást jelent.”

A kutatók számítógépes szimulációk és matematikai modellek segítségével tervezték a 3D-nyomtatóval létrehozható mesterséges nyelvet, a jövőben pedig gépi tanulás segítségével igyekeznek majd még pontosabbá tenni azt. A tudóscsoport többféle komplex folyadékkal is kísérletezett, hogy modellezzék az emberi nyálnak a nyelv működésére gyakorolt hatását.

„A nyelv felületének pontos mása lehetővé teszi majd a szájhigiéniai, élelmiszeripari és terápiás technológiák fejlesztését” – tette hozzá dr. Michael Bryant, a Leeds-i School of Mechanical Engineering munkatársa, a kutatás társszerzője.

A biomimetikus nyelvet arra is felhasználhatják majd, hogy a hamisított élelmiszereket és italokat leleplezzék.

Még több 3D-nyomtatás a nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top