Életmód

A 3D-nyomtatás adhatja a végső hozzávalót a vegán „húsoknak”

A növényi alapú húskészítmények lassanként megkülönböztethetetlenek lesznek a valódi hústól.

A húsfogyasztás kis túlzással lassan a dohányzással vagy még inkább a fosszilis tüzelőanyagok használatával (azaz leginkább az autóhasználattal) azonos elbírálás alá esik, amennyiben sokak szerint eleve túl sok húst eszünk, ezzel szenvedést okozunk az állatoknak és a környezetet is romboljuk. Míg az első tétel viszonylag szubjektív, a másodikkal és a harmadikkal nehéz vitatkozni, különösen, hogy a szarvasmarhák a globális metánkibocsátás 10-15 százalékáért „felelősek”, emellett 1 kiló marhahúshoz 8 kiló tápra van szükség, nem beszélve az irgalmatlan mennyiségű ivóvízről és legelőnek használt területekről.

Több alternatíva is látható már, amelyek segítségével csökkenthetjük vagy kiválthatjuk a húsfogyasztásunkat. Létezik már laborban növesztett, állatok leölése nélkül léterhozott húskészítmény, de például már egyes magyar gyorséttermekben is megkóstolható a növényi alapanyagokból előlállított, az eredetire szinte megszólalásig hasonlító húspogácsa is, amely ízre is hozza, amit egy gyorséttermi hamburgertől elvár az ember.

A Novameat különleges 3D-nyomtatókkal hozza létre a növényi alapú hússzeleteket

A Novameat különleges 3D-nyomtatókkal hozza létre a növényi alapú hússzeleteket (Fotó: Novameat)

És a szelet húsokkal mi lesz?

Egy hamburgerhez eleve darált húst használnak, ami megkönnyíti a növényi massza felhasználását, azonban egy jó steak vagy egy szelet karaj létrehozásához ennél komolyabb gasztronómiai szemfényvesztésre van szükség, hogy a hús textúrája visszaköszönjön a növényi alapanyagokból is.

3D-nyomtatóval hozzák létre az igazihoz megtévesztésig hasonlító műhúst

A Novameat Steak 2.0 nevű álhúsai szinte megtévesztésig hasonlítanak az igazira (Fotó: Novameat)

Erre most egy olasz feltaláló, Giuseppe Scionti hozta el a választ: a milánói férfi Novameat nevű cégét kifejezetten azért alapította, hogy különleges húshelyettesítőket fejlesszen ki. Ehhez egy különleges, mikroszkopikus sajtolási eljárást is kidolgozott, hogy a hús szerkezetét reprodukálni tudja. Egyéb biológiai eljárásokkal pedig azt is el tudja érni, hogy a hússzeleteken színhúshoz és a zsírhoz hasonló rétegeket is létre lehessen hozni, ezzel is hozzájárulva a valósághűbb húsok elkészítéséhez. Az alapanyagokat 3D-nyomtatási technológia segítségével formázzák meg, a hússzeleteket az épületekhez hasonlóan, számítógépes szoftverrel tervezik meg, amelyeket aztán egy 3D-nyomtató hoz létre.

Sciontinak nem kisebb céljai vannak a cégével, mint a klímaváltozás megállítása: „mi vagyunk az első generáció, amelynek a kezében van a tudás és a technológia, hogy a visszájára fordítsuk a klímavészhelyzetet” – monda a cég alapítója az idén novemberben megnyíló 3D Food Printing Conference szervezőinek adott nyilatkozatában.

Az olasz feltaláló azt is elárulta, hogy jelenleg még csak a növényi alapú húskészítményekben gondolkodnak, a későbbiekben azonban a Novameat is megjelenhet a laborban létrehozott hústermékek piacán is.

További híreink a gasztronómia világából:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top