Életmód

„Önts bele fél decit az alkoholból, ami éppen a kezedben van”

Egy gasztroanalfabéta férfi útja a karanténkonyhában a Maggi- és Knorr-poroktól a katalán citromos csirkéig.

Szívás a karantén, ezt már megtanultuk, cserébe azt is kezdjük belátni, hogy itt-ott azért mégis jó valamire. Például arra, hogy rendbe szedjük az életünk otthon rendbe szedhető részeit, vagy ha mégsem szedjük, legalább belássuk: eddig sem azért nem szedtük rendbe, mert nem voltunk eleget otthon, hanem egyszerűen nem volt kedvünk. Én legalábbis így vagyok a főzéssel.

Az a helyzet ugyanis, hogy az ételrendelés Budapesten pénzigényes ugyan, de egy alsó-középkategóriás életvitellel már fenntartható, nem csoda, ha felnőtt életem nagy részében a Netpincér volt a harmadik leggyakrabban látogatott oldal. (Az első kettőt hagyjuk.) Igaz, a normálisabb indiai és thai inkább a hó elején volt jellemző, aztán napról napra kúszott lefelé az igényszint: közepes hummusz, trashpizza, KFC és az alja: az aluljárós gyrostál. Főzni persze egy agglegénynek is kell, még ha megúszósan is, mindenféle porokkal, ad-hoc körettel, diszkrét színezékekkel és mindenféle E-értékekkel is, főleg lelkiismereti okokból, hogy azzal a tudattal lapátoljam be a maradékot a Carte d’Or-os dobozba, hogy ezen a héten is tettem valamit, hát, ha az egészségemért nem is, legalább a pénztárcámért.

Na, ennek most vége. Karantén van, azaz szabályok és tervezett büdzsé, meg ugye mégiscsak el kellene használni a március közepi pánikvásárlásban betárazott konzerveket, egyszóval: főzni kell. Mivel borítékolható a botladozás (és akkor nagyon diplomatikusan fogalmaztam), jobbnak láttam szigorúan dokumentálni az egészet, naplószerűen, mintha a későbbi énemnek írnék levelet, hátha tanul belőle. (Nem tanul.) Alább látható tehát az elmúlt egy hónapban abszolvált gasztronómiai és jellemfejlődésbeli ív, azaz: ez történik, ha egy középharmincas, kényelmes, az egészségével eddig mérsékelten foglalkozó férfi hirtelen főzni kezd. Ennek megfelelően inkább bátorító kiáltványként használható a hozzám hasonlóknak, hogy tudják: nincsenek egyedül, receptgyűjteményként kevésbé.

Chili con Carne

A karantén nem tart sokáig , nem most, egyedül tanulsz majd meg főzni, légy tisztában ezzel a ténnyel, sőt: öleld magadhoz. Nagyon jól tudod, hogy ez mit jelent: Maggi, Knorr.

  • Maszk, kesztyű, irány a Tesco.
  • Bingó, van dobozos darált marhahús!
  • Természetesen zacskós por is van. Kép alapján döntesz. A Knorr szimpatikusabb.
  • Most már állj bele a biztonsági játékba, ne engedj a kreativitás csábításának: emeld le a polcról az előre összekevert babos-kukoricás konzervet!
  • A chipses pultot már becsukott szemmel is megtalálod, te 31-es BMI-s hedonista, te. Elégedj meg a sima, sós tortillachipsszel.
  • Nézz rá a poros zacskóra, hátha kell még valami. Nem kell, sőt, húsból túl sok van.
  • Semmi gond, kell még egy por, mégiscsak legyenek rendben az arányok!
  • Szomorodj el, hogy az utolsó „chili con carne” por van a kosaradban, aztán vedd észre, hogy létezik „chilis bab” változat is. A matematikai dilemma hirtelen szemantikaivá lényegült.
  • Ez a kettő ugyanaz? A két kép egy kicsit más. Számít? Legfeljebb az OCD-dnek.
  • Annyit biztosan ért a kaland, hogy a második zacsi adjon egy tippet: paradicsomkonzerv! Az még sosem rontott el semmit.
  • Most jönne maga a recept, de teljesen felesleges. Hús a serpenyőbe, víz, konzervek, porok, negyed óra, kezicsókolom.
Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Három napig van ebéded. Apró győzelem a koronavírus ellen.

Chorizós–babos nacho

Ráálltál a mérlegre és eldöntötted, hogy nem eszed meg az esti, netflixes magányodban a maradék chipset. Ettől a gondolattól mintha máris fogytál volna egy pár kilót. Azt azonban pontosan tudod, hogy az a chips nem maradhat ott. Előbb-utóbb elgyengülnél, és nem most akarod önuralomra tanítani magad, tanít most téged éppen eléggé az élet, köszönöd szépen. Akkor mi legyen? Nos, a megoldás egyszerű: a chipsről mindenki tudja, hogy csak akkor hizlal, ha önmagában eszed, ha egy étel része, mondjuk köret, akkor semmi baj vele. Akkor meg pláne nincs, ha nem sima köret, hanem konkrétan az étel alapkelléke.

  • Nézd meg, mi van otthon.
  • Maradék kolbász, maradék bacon, egy fél babkonzerv, némi tejföl és trappista. Ez van otthon.
  • Ne add fel, hanem fogd rá, hogy fúziós konyha, akkor is, ha nem hiszed el.
  • Lime, koriander, chorizo, cheddar, jalapenó. Ez nincs otthon.
  • Tökéletes!
  • Létezik recept, de ehhez az ételhez alighanem teljesen felesleges.
  • Ezt még nem tudod, de később tanulság lesz, hogy a füstölt-lángolt spáros-cébéás kolbász textúrája és zsírja bizony nem olyan, mint a chorizóé lenne. Az eredmény annyira nehéz lesz, hogy a kész tepsit legalább tizenhat részletben tudod majd megenni, vagyis tudnád, ha nem adnád fel három után.
  • Ennek megfelelően mindegy is, hogyan készíted el a masszát, amit a tortillachips-rétegek közé applikálsz, hogy aztán húsz percen át süsd.
  • Süsd húsz percen át, majd kóstold meg gyanakodva.
Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Nem, ez még neked is sok. Vond le a tanulságot, ha nincs tanulság (márpedig nincs), akkor csak simán írd fel az „ételek, amiket ezentúl igazi alapanyagokból készítek” listára.

Pestós csirke

Második hete hallgatod az operatív törzs sajtótájékoztatóit, amikor leesik: ez a karantén bizony hosszú lesz, legalábbis sokkal hosszabb annál, mint ahogy tervezted. Ne várd meg, amíg végképp kiábrándulsz a háromféle ételből, amit képes vagy megcsinálni, és amely eddig is csak azért volt elviselhető, mert hetente háromszor rendeltél, azaz megvolt a változatosság illúziója. Most tudatosabban kell élned, nincs pazarlás, nincs 2700 forintos pizza, 3200 forintos pad thai (plusz jatt), most házi menza van, költséghatékonyság, gasztronómiai felfedezőút és az alkotás öröme.

Aha, persze.

  • A csirkemell úgyis olyan lesz, amilyen: ha szerencséd van, nem ereszt túl sok levet, és lesz némi íze. Konfliktuskerülő vagy, mégsem kérheted a helyi szupermarket láthatóan esélyegyenlőségi projekt keretében foglalkoztatott hentesétől (izé, húspult mögött álló emberétől), hogy a rendes cuccot adja. Magyarországon vagy. Örülsz, hogy kapsz valamit, annak meg végképp, ha van is némi köze ahhoz, amit kértél.
  • Kompenzálj a pestóval: ne a sajátmárkást vedd, hanem az eggyel jobbat! Azaz Barillát vagy Bertollit.
  • Melyik körül is lett botrány, mert neonácikat támogatott? Ne olyat vegyél!
  • A gumikesztyűben nem tudod nyomkodni a telefonod, tehát képtelenség lecsekkolni. Vegyél saját márkást.
  • Abból legalább van citromos. Az állítólag jó a húsokhoz. Micsoda ínyenc lettél hirtelen, csak mert nem Maggi-porból főzöl!
  • Nincs por, nincs recept a papírzacskó hátoldalán; nincs tartósítószer, színezék, E-érték, csak te vagy, a hús és a pesto.
  • Plusz fekete bors, só, olívaolaj. Ne sajnáld egyiket sem. Nem a szofisztikált ízélményért csinálod ezt, hanem azért, hogy érezd: létrehoztál valamit, ami addig nem volt ott.
  • Ja, hogy hagymán kellett volna pirítani a húst. Szeletelj fel gyorsan egy fél vöröshagymát és szórd rá utólag. Majdnem olyan.
  • Halványan rémlik, hogy fehérborral az igazi. Megnézel egy megbízhatónak tűnő receptet, és tényleg. Forralj fel bort külön és ha elillant belőle az alkohol, öntsd rá – aszongya. Aha, persze.
  • Önts a húsra fél deci fehérbort.
  • Nincs fehérbor, vagy éppen nem az van a kezedben? Önts rá egy fél decit abból az alkoholból, ami éppen a kezedben van.
  • Jöhet a pesto.
  • Jöhet a főzőtejszín.
  • Már csak tészta kell. Tésztát főzni csak tudsz.
Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Kész. Ehető. Sőt. Félisten vagy. Meghódítottad a természetet. Nincs koronavírus, nincs karantén, nincs Operatív Törzs, csak te vagy és az étel, amit létrehoztál. Por nélkül.

Paradicsomos húsgolyók fetával és olívabogyóval

Ideje, hogy szintet lépj, és belevágj egy ételbe, amihez nem elég az ösztön, elő kell venni hozzá egy úgynevezett receptet is. Mármint egy igazit, nem olyat, ami eleve rajta van a porok hátoldalán. Mintha nem is te lennél. A sötétben tapogatózol, de látod a fényt az alagút végén, az a fény pedig nem más, mint egy Michelin-csillag.

  • Vegyél fél kiló darált marhahúst, egy közepes darabolt paradicsom konzervet, fokhagymát, egy kisebb vöröshagymát, jusson eszedbe, hogy van otthon oregánó.
  • Nézd meg Google képkeresővel, hogy néz ki a petrezselyem, hogy ne tűnj teljesen hülyének a Tescóban (késő). Vegyél azt is.
  • Gyúrd össze sóval, borssal a marhahúst, formálj belőle gyűszűnyi golyókat. Menet közben jöjj rá, hogy legutoljára 30 éve, a nagyanyádnál láttál gyűszűt, és lövésed nincs, hogy az mekkora volt. Értelmezd szabadon a feladatot.
  • Pirítsd meg a golyókat olívaolajon, közben zúzz szét 4 gerezd fokhagymát és egy kisebb vöröset. Próbáld meg a full fém konyhakéseddel a kezedben nem azt nézni, hogy odaég-e közben a hús.
  • Ha megpirult, vedd ki tányérba, nézd meg a maradék olajat, bízol-e benne, ne bízz, moss el gyorsan mindent, töröld ki a serpenyőt, újabb olívaolaj, mehet bele a hagyma és a fokhagyma
  • Majd a paradicsomkonzerv, oregánó, só, bors.
  • Ebbe bele a hús. Egy óráig főzd lassú tűzön, kevergetve.
  • Home office van, nincs egy órád. Kurvaélet.
  • Elég lesz húsz perc is. Közben vágd fel a fetát olyan amorf kockára, amit látva minden rendes pesti gyrosos nyársra akarna húzni.
  • Most már mindegy, ráteszed, meg némi olívabogyót is, ott rohadjon meg az egész.
Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

A mosogatnivalót látva rád tör majd a karanténdepresszió. Ne is próbálj küzdeni ellene.

Katalán csirke paradicsommal és olajbogyóval

Mostanra már tudod, hogy a magadra főzés nem az a felszabadító, kreatív, minden nap új kihívást tartogató folyamat, amilyennek a steril konyháikban, nyomasztó liftzenére ténykedő tévészakácsok beállítják, hanem folyamatos kompromisszumkeresés, amelyet két kérdéssel kell kezdened. Milyen használható alapanyag maradt a legutóbbi után? Mennyi lesz a mosogatnivaló? Ami a maradékokat illeti, gyakorlatilag nincs is más választásod, mint a citromos–olajbogyós katalán csirke, ami egyrészt jó hír: az eddigiekhez képest kifinomult, összetett étel, ha ezt megugrod, életedben először kimondhatod a mondatot:

Tudok főzni.

A rossz hír, hogy ez az első ételed, amihez elő kell venni egy második edényt. Erről azért nem volt szó.

  • Vegyél négy tisztességes méretű csirkecombot.
  • De mi is az a csirkecomb? Alsó comb, felső comb? És ezeket ráadásul külön árulják?
  • Attól, hogy az ELTE bölcsészkara zárva, a lételméleti diskurzus még nem állt meg. Most például kiderült, hogy a csirkecombnak nincs egységes definíciója. Erre nem voltál felkészülve.
  • A recept azzal kezdi, hogy vágd őket ketté. Ezek szerint, ha kettévágunk egy csirkecombot, egy-egy alsó és felső comb keletkezik.
  • Ha külön-külön veszed őket, tulajdonképpen csak annyi történik, hogy nálad sokkal rutinosabb szakemberek már eleve kettévágták őket. Azt pedig csak te fogod tudni, hogy az alsó  és felső combok más-más csirkétől származnak. Érezd magad egy kicsit a lakossági gasztronómia Frankensteinjének.
  • Pirításban rutinos vagy, a combok mellé beteszed a felszeletelt citromokat, amelyek elég gyorsan kieresztik a levüket és amorf, töppedt gumókká állnak össze. A receptkönyvben nem így nézett ki.
  • Ezt még nem tudod, de a citrom héja éppen kesernyés mellékízt szivárogtat a combokba. Ha valaha csinálsz még ilyet (csinálsz), a szeleteket csak később rakod a serpenyőbe.
  • Ha kész, sütőtálba teszed őket.
  • A maradék zsírban összesütsz némi vörös- és fokhagymát, megsózod, megborsozod.
  • Tölts ki két deci fehérbort.
  • Igyál meg kábé másfelet, a maradék mehet a formálódó szószba. Ez most tényleg legyen fehérbor.
  • Karantén van, mindenki otthon, a büszkeségről már rég lemondtak a lakóközösség tagjai, a gang eleve úszik a fokhagymaszagban, ehhez végre te is hozzájárulhatsz.
  • Maradék paradicsomkonzerv, maradék olívabogyó, maradék olaszos fűszer, a recept szerint „nagyobb darabokra tépkedett bazsalikom”, de ott azért még nem tartasz, hogy egész fűszernövényeket vegyél, szóval ezt tényleg ne gondold túl.
  • Győzd meg magad, hogy a kesernyés mellékíz nem a te bénázásod eredménye, hanem katalán gasztrohagyomány.
Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Nem fog menni, de nem baj: megsütöttél négy egész csirkecombot és nem rontottad el nagyon. Készen állsz a karantén fennmaradó részére és utána (az eddigieknél egy kicsit jobban): az életre is.

nlc.otthonfőzés:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése