Gasztro

Ellenőrzik a házhozszállító éttermeket a járvány idején?

A koronavírus egyik első áldozata a vendéglátóipar volt, rengeteg étterem bezárt, a még nyitva lévők pedig házhoz szállítással próbálnak túlélni. A kisebb bevétel spórolást eredményez, ami rossz esetben akár a lejárt élelmiszerek felhasználásához is vezethet.

A karantén kezdetén a feleségemmel úgy döntöttünk, hogy ezentúl mi is itthon főzünk, de hetente egyszer megengedjük magunknak azt a luxust, hogy meleg ételt rendelünk egy környékbéli étteremből. Amikor a két gyerek épp magából kikelve balhézik odahaza, ez könnyen tud életmentőnek bizonyulni, és az első hetekben ettünk isteni thait és csodás BBQ-csirkeszárnyakat is.

Aztán jött a legutóbbi hétvége, amikor a belvárosban volt dolgom, és elhaladván egy ottani levesező mellett nagy meglepetésre azt vettem észre, hogy nyitva vannak, és ablakon keresztül, elvitelre lehet kérni tőlük ebédmenüt, méghozzá elég barátságos áron. Megrendeltem, és már aznap kiderült, hogy rossz ötlet volt. Nem akarok részletekbe menni arról, aznap milyen éjszakánk volt, legyen elég annyi, hogy sűrűn adtuk egymásnak a kilincset a wc ajtajánál. Mivel a kisfiunk nem lett rosszul, és ő pont a húsból nem evett („Pfúj, husi!”), gyorsan megállapítottuk, hogy a sertéshús lehetett a ludas, aminek az ízét egy erősen fokhagymás, tojásos bundával tudták hatásosan leplezni.

Ételszállító futár munkában (Getty Images)

Ételszállító futár munkában (Fotó: Getty Images)

Értem én, hogy a megváltozott helyzet borzasztó érzékenyen érintette az éttermeket, és a még nyitva lévők is küzdenek a túlélésért, és ebben a helyzetben nyilván jókora spórolást jelent, ha a főzésnél mindent felhasználnak, ami csak a konyhában van, és igyekeznek nem kidobni semmit, de ez komoly kockázatot is jelent. Azonnal eszembe jutott, hogy vajon a Nébih (Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal) munkatársai járványhelyzetben is ellenőrzik a házhoz szállítás miatt még nyitva tartó éttermeket? A hatóság honlapján egy március huszadikai hírt találtam erről, ami arról szól, hogy

„a hivatal szakemberei a klasszikus hatósági ellenőrzések helyett elsődlegesen ún. támogató szemléket tartanak, amelyek fokozottan kitérnek a higiéniai szempontokra, a koronavírussal kapcsolatos problémák feltárására, a megoldások közös keresésére. Ezen szemlék elsődleges célja a szakmai tanácsadás”.

A kialakult helyzet miatt a Nébih munkatársai tematikus szakmai útmutatókat állítanak össze (például a házhoz szállítás helyes és biztonságos módjáról), melyek a honlapjukon megnézhetőek, folyamatosan monitorozzák a helyzet alakulását, és ettől teszik függővé a további intézkedések bevezetését.

Mivel a fenti tájékoztatóból nem kaptam mindenre választ, elküldtem a kérdéseimet a Nébih sajtóosztályára. Válaszaikat alább közöljük:

A jelenlegi helyzetben ellenőrzik-e tovább az ellenőreik a még nyitva lévő, és házhoz szállítást végző éttermek konyháit? Változtattak-e valamit a korábbi gyakorlaton vagy az ellenőrzések gyakoriságán?

Az élelmiszerbiztonsági jogszabályok nem változtak, ám a járványügyi veszélyhelyzetben azok betartása
nagyon fontos, fokozott odafigyelést igényel mind az élelmiszer-vállalkozások, mind az ellenőrző hatóságok (Nébih, megyei kormányhivatalok, járási hivatalok élelmiszerbiztonsági osztályai) részéről. Természetesen a jelen időszakban is történnek ellenőrzések, ezek során kiemelt figyelmet fordítunk azokra a vállalkozásokra, melyek – élve a jogszabályban* biztosított lehetőséggel – forgalmuk legalább részleges megtartása érdekében étel-kiszállításba kezdtek. A megváltozott körülmények azonban más munkavégzést követelnek meg a szolgáltatóktól és a hatóságoktól is. Ennek szellemében, az élelmiszer-vállalkozók segítése érdekében készítette el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a weblapján is megtekinthető tájékoztató anyagait (https://portal.nebih.gov.hu/koronavirus-elelmiszer)

A járványhelyzetben máshogy kell eljárniuk a szokásos eljáráshoz képest?

A Nébih 2020. március 20-án kiadott sajtóközleményének megfelelően elsősorban támogató jellegű
szemléket végzünk. A támogató szemléken élelmiszerbiztonsági kérdésekben jártas, a rendkívüli helyzetre felkészített, az adott vendéglátó- és közétkeztető konyhákon felmerülő konkrét kérdések megoldásában segíteni tudó szakembereink vesznek részt. A szemlék célja nem a büntetés, hanem a segítségnyújtás, a hibák közös feltárása, a megoldási javaslatok megbeszélése.

Hogyan tudják ellenőrzés közben csökkenteni az esélyét annak, hogy ellenőreik egy konyhában megfertőződjenek?

Munkatársaink egészségesek, a koronavírus, és egyéb betegség tüneteit nem mutató, megfelelő védőfelszereléssel (kézfertőtlenítő szer, védőköpeny, sapka, cipővédő) ellátottak. A szemlék kezdetekor nyilatkoztatják a jelenlévő, élelmiszerbiztonsági intézkedések megtételére jogosult étteremvezetőt,
élelmezésvezetőt a dolgozók egészségi állapotáról. Minden dolgozónak tisztában kell lennie a fertőződés elkerülése érdekében betartandó alapvető szabályokkal, melyek a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján is megtalálhatók:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus/ovintezkedesek

Mi a leggyakoribb szabályszegés a járványhelyzetben hirtelen házhoz szállításra berendezkedett éttermek konyháiban?

A konyhák üzemi területei megfelelnek az ételkészítés élelmiszerbiztonsági, élelmiszerhigiéniai szabályainak.

– A kiszállításban ezidáig járatlan vállalkozásoknál az ételek expediálása, „kiadása” jelenthet problémát. Külön helyet kell ugyanis kijelölni az ételek csomagolóanyagainak szennyeződésmentes tárolására, valamint kellő helyet kell biztosítani a tálalás elvégzéséhez is. Jelen helyzetben az egyszer használatos ételes dobozok használata ajánlott, a fogyasztók saját edényeinek (ételhordók, dobozok) kezelése élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. A vendég, fogyasztó által elmosogatott „csere” ételhordó edények, ételes dobozok használata kerülendő, hiszen ezek az eszközök potenciális fertőzőforrásnak tekintendők, éppen ezért nem vihetők be az üzemi területekre!
– Fontos élelmiszerbiztonsági kérdés a kiszállításra ajánlott ételek köre. A jelenlegi helyzetben kizárólag a frissen (a rendelés napján) készült, biztonságos hőkezeléssel készített készételek kiszállítása javasolt. Az ételek szállítása során azok jellegének megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani. Azaz a kiszállítás +63 0 C felett, illetve +5 0 C alatt, de nem fagyasztva történhet. A meleg ételeknek átvételkor még forrónak kell lenni. Különösen kockázatos vagy gyorsan romló étel szerepeltetése az étlapon nem javasolt,  ilyen ételek pl. a madártej, a nyers tojást tartalmazó (pl. tatár bifsztek, tiramisu), vagy csak félig átsütött étel (pl. steak), majonézes saláta, tojásos galuska.
– Több rendelés teljesítése esetén a szállítási útvonal tervezésekor arra kell törekedni, hogy a szállítás minél rövidebb ideig tartson és annak során a lehető legkevesebbszer nyissák ki a jármű rakterének ajtaját. Az élelmiszerek szállítására használt járműveket folyamatosan tisztán kell tartani. Szemléinken lehetőség szerint a szállítás körülményeit is vizsgáljuk.

Természetesen célzottan a kiszállítást végző vállalkozások számára is készítettünk információs anyagot,
amelyen a Nébih honlapján létrehozott „koronavírus” aloldalon olvashatnak: https://portal.nebih.gov.hu/-/tanacsok-elelmiszer-hazhozszallitast-online-ertekesitest-vegzo-vallalkozasoknak-koronavirus-jarvany-idejen

Mint fentebb is írtuk, az élelmiszerbiztonság szavatolása jelen rendkívüli körülmények között is elvárás
minden forgalmazóval szemben. Általános igazság azonban, hogy az élelmiszer bizalmi termék. A vásárlók tudatos választását szeretnénk segíteni alábbi tájékoztató anyagunkkal: https://portal.nebih.gov.hu/-/elelmiszerbiztonsagi-tanacsok-a-lakossag-reszere-a-koronavirus-jarvany-idejen

Ha pedig valaki problémát tapasztal, érdemes jeleznie a Nébih ingyenesen hívható ZöldSzámán (06-80/263-244), hogy – akár a területi szakemberek bevonásával – kivizsgálhassuk.

Hivatkozott jogszabály:
*48/2020. (III. 19.) Kormányrendelet az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (IV.)

nlc.kapcsolódó

Los Angelesben élelmiszert árulhatnak az éttermek a túlélésért

Mentsd meg az éttermet: többmilliós borravalót adnak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top